Maia Sandu a contestat astăzi la Curtea Constituțională rezultatul alegerilor prezidențiale
Partidul Acțiune și Solidaritate a depus astăzi o sesizare la Curtea Constituțională, potrivit căreia "alegerile nu au fost libere și corecte”.
Liderul PAS, Maia Sandu, scrie pe pagina sa de Facebook: „Curtea Constituțională a decis să organizeze ședința de examinare a raportului Comisiei Electorale Centrale în lipsa mea. Chiar dacă noi am cerut amânarea ședinței doar cu o zi, Curtea s-a grăbit să stabilească ședința pentru azi”.
Ea a adaugă că „CEC a refuzat să examineze” contestațiile PAS, „iar instanța a stabilit că nu sunt de competența ei”.
„Astăzi vom vedea cum califică Curtea aceste încălcări și derapaje din partea instituțiilor statului. Vom avea un tablou complet al ceea ce înseamnă astăzi Statul în Republica Moldova”.
Liderul PAS spune că „aceste alegeri nu au fost libere și corecte, de aceea contestăm rezultatul anunțat de CEC”.
„Statul, sau cei care au ajuns să-l reprezinte fără să ne reprezinte pe noi, a fost surd și mut la ilegalitățile comise în campanie, iar uneori a fost parte la aceste ilegalități. CEC, după ce timp de două luni s-a făcut că nu vede cererea noastră prin care solicitam verificarea suspiciunilor de finanțare a PSRM din offshoruri, ne spune că a transmis-o la CNA în sfârșit. Poate până la următoarele alegeri primim un răspuns de la CNA... Inspectoratul General al Poliției nu ne-a făcut să așteptăm două luni sau doi ani, dar ne-a spus că nu poate afla cine stă în spatele transportării organizate la vot a cetățenilor din stânga Nistrului pentru că acest teritoriu nu este controlat de către autoritățile constituționale ale Republicii Moldova. Altfel sigur afla... Apropo, ar trebui ca IGP să-l informeze și pe Igor Dodon despre acest lucru, care, după mesajul de felicitare de ieri, se pare că nu știe că așa-zisele autorități de la Tiraspol sunt neconstituționale. În cazul obstrucționării votului cetățenilor din diasporă, reprezentanții statului și-au demonstrat talentul de manipulare a legii, astfel încât să nu admită majorarea numărului buletinelor de vot, iar, mai târziu, să dea vina pe cetățeni că nu s-au organizat mai bine pentru a putea vota. Implicarea bisericii în campanie este o altă încălcare gravă a legii, trecută cu vederea de către instituțiile statului. De multă "înțelegere" a dat dovadă și Consiliul Coordonator al Audiovizualului, care a permis unor actori politici să tirajeze minciuni prin intermediul mass-media la cote nemaiîntâlnite până acum. Amenda de 5400 de lei aplicată postului PrimeTV pentru știrea despre migranții sirieni este o dovadă clară cât de mult ține statul la informarea corectă a cetățenilor săi”, a adăugat Maia Sandu.
Președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, a declarat la începutul ședinței de astăzi că până acum nu au fost depuse contestații din partea candidatului la prezidențiale, Maia Sandu, un astfel de document fiind înregistrat abia azi.
Amintim că astăzi Curtea Constituțională examinează adresarea Comisei Electorale Centrale cu privire la confirmarea rezultatului scrutinului prezidenţial şi validarea mandatului Președintelui Republicii Moldova.
În urma turului II al scrutinului prezidențial din 13 noiembrie, Igor Dodon a obținut victoria în fața liderului PAS, Maia Sandu.
Odată cu anunțarea rezultatelor, atât Sandu, cât și reprezentanții diasporei au atacat decizia CEC în instanță. Potrivit lor în cadrul scrutinului au fost înregistrate multiple încălcări a procesului electoral.