Din motivul depunerii contestației din partea concurentului electoral, Maia Sandu, Curtea Constituțională a decis amânarea anunțării hotărârii cu privire la rezultatele scrutinului prezidențial până la ora 16.00. Potrivit președintelui CCM, Alexandru Tănase, asemenea practică nu este folosită de către magistrați și ar fi, mai degrabă, un caz excepțional.

Din păcate vom anunța mai târziu hotărârea Curții din cauza că abia astăzi a fost depusă sesizarea doamnei Maia Sandu. Argumentele am auzit pentru prima dată acum în sala de ședințe și va lua ceva timp pentru a pregăti soluția finală a Curții”, a declarat Tănase la finalul ședinței.

Amintim că astăzi reprezentanții PAS au depus o sesizare la CCM în care contestă rezultatele scrutinului prezidențial. Într-o postare pe Facebook Sandu a scris că motivul pentru care s-a recurs la sesizarea Curții Constituționale ar fi faptul că: „CEC a refuzat să examineze” contestațiile, „iar instanța a stabilit că nu sunt de competența ei”. Ea a adăugat că alegerile nu au fost libere și corecte.

Reprezentanții PAS au declarat în cadrul ședinței CCM că lipsa unor reacții din partea Comisiei Electorale Centrale la multiple încălcări a influiențat rezultatul final. Printre acestea se numără „transportarea ilegală” a cetățenilor către secțiile de votare destinate cetățenilor din stânga Nistrului și numărul insuficient al buletinelor de vot pentru Diaspora.

Argumentele reprezentanților Maiei Sandu au fost totuși puse sub semnul întrebării de magistrați, iar președintele CEC, Alina Russu, a ținut să precizeze că multe dintre cele invocate la adresa instituției nu țin de competența CEC.