Timofti a refuzat să meargă la Consiliul șefilor de state CSI. „Greul” cade pe umerii lui Filip
Preşedintele Nicolae Timofti a refuzat să meargă la ședința Consiliul șefilor de state CSI, acolo unde, conform protocolului, urma să stea alături de Vladimir Putin. Evenimentul va avea loc pe 16 septembrie, la Bişkek, capitala Kîrgîzstanului, iar ţara noastră va fi reprezentată de o delegaţie în frunte cu prim-ministrul Pavel Filip.
Secretarul General al Preşedinţiei, Ion Păduraru, a confirmat pentru Deschide.MD că şeful statului a refuzat să meargă la eveniment.
"Decizia îi aparţine, iar raţionamentul care stă la baza ei nu îl cunosc. Noi am informat Guvernul şi am cerut să fie întreprinse toate măsurile care se impun", ne-a declarat oficialul.
La rândul său, purtătoarea de cuvânt a premierului, Stela Nistor, ne-a confirmat că Pavel Filip a acceptat să meargă la acest eveniment, iar în şedinţa de astăzi a Guvernului urmează să fie aprobată componenţa nominală a delegaţiei.
Totodată, surse guvernamentale ne-au spus că iniţial se planifica ca delegaţia RM să fie condusă de viceministrul de Externe, Lilian Darie. Acesta urma să fie, însă, un mesaj diplomatic prea "prăpăstios" în legătură cu dezinteresul Republicii Moldova faţă de comunitatea statelor CSI şi, în mod special, faţă de Federaţia Rusă. Or în cadrul ultimei sale vizite la Chişinău, vicepremierul rus Dmitrii Rogozin a cerut mai multă prezenţă din partea Chişinăului la evenimentele ce ţin de relaţiile bilaterale cu FR.
Vom aminti că preşedintele Timofti a dat curs invitaţiei la Consiliului șefilor de state CSI în anul 2012, 2013 şi 2014. Anul trecut înaltul demnitar a refuzat în premieră participarea la acest eveniment, Republica Moldova fiind reprezentată de o delegaţie, în frunte cu fostul premier Valeriu Streleţ.
La fel de important este să amintim că la summitul din 2014 care a avut loc la Minsk, Nicolae Timofti au avut un schimb dur de replici cu Vladimir Putin. Timofti şi-a exprimat regretul în legătură cu atitudinea Rusiei faţă de semnarea Acordului de Asociere între Republica Moldova şi UE şi i-a reproşat lui Putin introducerea embargourilor pentru produse moldoveneşti.
"Ne pare rău că, în urma negocierilor şi consultărilor pe care le-am avut, colegii noştri din Rusia au introdus embargoul. Nu au fost aduse argumente plauzibile privind introducerea embargoului", a subliniat Timofti.
La rândul său, Putin şi-a exprimat regretul că Republica Moldova a refuzat să se consulte cu Rusia privind asocierea sa cu Uniunea Europeană.