Biroul pentru Reintegrare a luat act cu consternare de aşa-zisul „decret" al liderului de la Tiraspol cu privire la punerea în aplicare a rezultatelor aşa-zisului „referendum republican din 17 septembrie 2006" vizînd „independenţa" Transnistriei şi „aderarea ulterioară a acesteia la Federaţia Rusă", a comunicat agenției MOLDPRES Biroul pentru reintegrare.

Autorităţile moldoveneşti califică actul în cauză ca fiind unul nul şi neavenit, avînd în vedere faptul că acesta a fost emis de către o autoritate neconstituţională în baza unui referendum desfăşurat în mod ilegal pe o parte din teritoriul Republicii Moldova.

Biroul pentru Reintegrare îşi exprimă regretul şi profunda dezamăgire de faptul că actul în cauză subminează eforturile autorităţilor constituţionale şi ale partenerilor internaţionali implicaţi în procesul de negocieri în formatul „5+2" menite să identifice o soluţie viabilă pentru problema transnistreană, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova şi elaborarea unui statut juridic special pentru regiunea transnistreană. Un atare comportament sfidător şi reprobabil merită să fie cu atît mai mult blamat în condiţiile relansării recente a negocierilor vizînd reglementarea conflictului transnistrean şi necesităţii soluţionării problemelor stringente cu care se confruntă populaţia de pe ambele maluri ale Nistrului.

În acest context, autorităţile moldoveneşti se adresează către actorii internaţionali implicaţi în procesul de reglementare a conflictului transnistrean cu rugămintea de a lua atitudine faţă de actul emis la 7 septembrie curent de către liderul de la Tiraspol în vederea evitării unei derapări a procesului de negocieri şi apariţiei unor noi tensiuni în această parte a Europei.

Menționăm că, potrivit decretului lui Șevciuk, care a solicitat ca legislația din Transnistria să fie ajustată la cea a Federației Ruse, pornind de la așa-zisul referendum organizat în regiune în septembrie 2006, ziua de 17 septembrie este declarată zi de sărbătoare și numită „Împreună cu Rusia", iar transnistrenii sunt îndemnați să privească filme rusești în această zi și să se distreze la concerte.

Potrivit datelor plebiscitului de acum zece ani, nerecunoscut la nivel internațional, circa 97 la sută din participanții la referendum ar fi optat pentru alipirea regiunii la Federația Rusă.