Preşedinţia, prin purtătorul de cuvânt Mădălina Dobrovolschi, a precizat, joi, referitor la decretul liderului separatist de la Tiraspol de aderare a Transnistriei la Rusia, că astfel de acţiuni se înscriu într-o "retorică provocatoare", în contextul aşa-ziselor alegeri prezidenţiale din regiune şi se impune o "atitudine reţinută".

"Apreciem că declaraţiile la care faceţi referire se înscriu într-o retorică provocatoare, în contextul apropierii aşa-ziselor <> programate să aibă loc în luna decembrie în regiunea transnistreană. În acest context, se impune o atitudine reţinută şi o abordare responsabilă a acestui subiect pentru a evita escaladarea artificială a tensiunilor", precizează purtătorul de cuvânt Mădălina Dobrovolschi.

De asemenea, România reafirmă "poziţia sa fermă" potrivit căreia este necesară o soluţie politică, negociată, în dosarul transnistrean, cu respectarea deplină asuveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

"Este nevoie de progrese în formatul 5+2, care rămâne cadrul unic pentru identificarea unei astfel de soluţii, iar România susţine eforturile Preşedinţiei-în-exerciţiu a OSCE în acest scop", potrivit sursei citate.

Liderul regimului separatist de la Tiraspol, Evgheni Şevciuc, a semnat un decret privind punerea în aplicare a referendumului din 2006, în cadrul căruia 97% dintre participanţii la scrutin au votat pentru independenţa regiunii şi aderarea ei ulterioară la Federaţia Rusă.

La rândul său, Biroul pentru Reintegrare a luat act cu consternare de aşa-zisul „decret" al liderului de la Tiraspol. Autorităţile moldoveneşti califică actul în cauză ca fiind unul nul şi neavenit, avînd în vedere faptul că acesta a fost emis de către o autoritate neconstituţională în baza unui referendum desfăşurat în mod ilegal pe o parte din teritoriul Republicii Moldova.

Menționăm că, potrivit decretului lui Șevciuk, care a solicitat ca legislația din Transnistria să fie ajustată la cea a Federației Ruse, pornind de la așa-zisul referendum organizat în regiune în septembrie 2006, ziua de 17 septembrie este declarată zi de sărbătoare și numită „Împreună cu Rusia", iar transnistrenii sunt îndemnați să privească filme rusești în această zi și să se distreze la concerte.

Potrivit datelor plebiscitului de acum zece ani, nerecunoscut la nivel internațional, circa 97 la sută din participanții la referendum ar fi optat pentru alipirea regiunii la Federația Rusă.