UE îi face din deget lui Dodon
Contactele Uniunii Europene cu autoritățile moldovene sunt dedicate continuării implementării cu succes a Acordului de Asociere, spre binele cetățenilor moldoveni. Este comentariul oferit pentru Radio Europa Liberă de către Maja Kocijancic, purtătoarea de cuvânt a șefei politicii externe a UE, Federica Mogherini, cu referire la declarațiile președintelui Igor Dodon, care a vorbit la Moscova despre neajunsurile Acordului de Asociere, transmite IPN.
„Acordul de Asociere, inclusiv partea lui comercială, este baza principală a relațiilor UE cu Republica Moldova și oferă un cadru legal puternic legăturilor noastre politice și comerciale. Cum se știe, el a intrat în vigoare și este implementat cu rezultate pozitive pentru ambele părți, iar profunzimea relațiilor UE cu Moldova este demonstrată de asemenea de alte înțelegeri-cadru importante, de pildă cele referitoare la mobilitatea cetățenilor. Contactele noastre cu autoritățile moldovene sunt dedicate continuării implementării cu succes a acestui Acord, spre binele cetățenilor moldoveni. Aceasta este tot ce pot spune în acest stadiu. Desigur, așteptăm cu nerăbdare vizita președintelui Dodon la Bruxelles în viitorul apropiat”, menționează Maja Kocijancic în comentariul pentru Radio Europa Liberă.
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, aflat într-o vizită la Moscova, a declarat că nu exclude faptul că după alegerile din 2018, poziția majorității parlamentare, adică a Partidului Socialiștilor, spune el, va fi de denunțare a Acordului de Asociere cu UE, iar șeful statului o va susține. Șeful statului a mai spus că s-a pronunțat de multe ori împotriva acestui acord, care potrivit lui, nu a dat niciun rezultat bun pentru Moldova.
Deschide.MD reamintește că în decembrie 2016, Parlamentul European a schimbat termenii cu privire la mecanismul de suspendare a regimului fără vize în anumite situații de urgență. Conform acordului, regimul de vize poate fi reintrodus în cazul în care există o creștere bruscă a numărului cetățenilor dintr-o țară din afara UE, cum ar fi Ucraina sau Georgia, care vor sta ilegal pe teritoriul Uniunii. Vizele pot fi, de asemenea, reintroduse dacă există o creștere a cererilor de azil nefondate, o lipsă de cooperare privind imigranții întorși, sau în cazul în care se consideră că cetățenii unui anumit stat reprezintă o amenințare de securitate pentru blocul comunitar european.