Reforma Guvernului și inițiativa PL privind demiterea președintelui Dodon au fost două dintre subiectele discutate aseară la prima ședință a Consiliului Coaliției din acest an. Preț de circa două ore, cei prezenți au vorbit despre începutul și prioritățile sesiunii parlamentare de primăvară și despre restanțele sesiunii trecute.

Deputatul Platformei Social Democrate, Artur Reșetnicov, ne-a comunicat că în cadrul dezbaterilor asupra subiectului privind reforma Guvernului, au venit mai multe propuneri, iar în timpul apropiat Executivul va înainta proiectul de lege în Parlament.

Cred că la primăvară procesul de reformare a Guvernului va fi finalizat”, a spus parlamentarul.

Același lucru ni l-a spus și deputatul democrat, Sergiu Sîrbu.

”Nu s-a discutat pe fondul proiectului, poate deaceea și discuțiile au fost foarte calme. Există opinii diferite, dar la următoarele ședințe le vom discuta aprofundat pentru a aajunge la consens”, ne-a declarat parlamentarul.

Un alt subiect discutat a fost inițiativa PL privind demiterea președintelui Igor Dodon, ne-a declarat Sârbu și Reșetnicov.

Democrații au spus că în principiu ei nu sunt împotriva acestei inițiative, dar s-a decis formarea unui grup de lucru format din juriști pentru elaborarea unui document care să nu aibă lacune juridice. 

Alte surse din Legislativ ne-au mai spus că până pe data de 10 februarie ar trebui să fie clară structura noii majorități parlamentare, în condițiile în care se așteaptă anumite modificări de componență la începutul acestei sesiuni parlamentare. Acest subiect nu s-a discutat, însă, la ședința de aseară. 

Anterior, Secretarul general adjunct al Guvernului, Valentin Guznac, a declarat la începutul lunii decembrie că în toate ministerele vor avea loc reduceri de unităţi atunci când va începe reforma administrativă. Reducerile vor viza aproximativ 30% din personal.

Ce ține de numărul ministerelor după optimizare, există două propuneri: Partidului Liberal și altor componențe a alianței. Potrivit proiectului PL, din patru ministere pe care ei le dețin la moment, ei vor ceda doar Ministerul Mediului care va fuziona cu Ministerul Agriculturii. Al doilea proiect prevede și desființarea Ministerului Transporturilor, însă liberalii se împotrivesc acestei propuneri.