Coaliția de guvernare „se detașează” de proiectul de lege cu privire la avocatură. La această concluzie au ajuns cei prezenți aseară la ședința Consiliului majorității parlamentare.

Deschide.MD a scris ieri cu referire la surse din cadrul coaliției că „cel mai probabil că acest proiect va fi retras sau va aduna praf pe raft”. Având în vedere reacțiile apărute în ultima perioadă am fost curioși să aflăm dacă subiectul s-a discutat la ședința de aseara.

”Da, l-am discutat și ținând cont de faptul că nu este un proiect prioritar pentru Parlament și Guvern, ne vom detașa de el pentru a nu incita spiritele în societate. Totuși, îmi pare rău că mulți dintre cei care s-au expus nu au intrat în esența lui și nu au văzut că 80% din proiect erau de fapt privilegii pentru avocați. Reacțiile din ultimele zile au fost foarte politizate... ”, ne-a declarat Sergiu Sârbu.

Amintim că proiectul propus de către un grup de deputați prevede că actuali și foști deputați, juriști de meserie, și-ar putea obține licența de avocat fără a susține examene de calificare, o procedură obligatorie pentru orice jurist. Deputatul democrat Sergiu Sârbu, care nu este printre autori, dar este jurist, afirmă că astfel parlamentarii, juriști de meserie, vor putea apăra, absolut gratuit, drepturile celor care i-au delegat în Parlament. Mai mult, potrivit lui, proiectul prevede o lărgire considerabilă a compatibilităților funcției de avocat.

Printre autorii acestui proiect se numără democrații Constantin Țuțu, Demian Caraseni, Corneliu Padnevici și Corneliu Dudnic, socialiștii Vasile Bolea și Alla Dolință, liberalul Pentru Cosoi, dar și neafiliații Anatolie Zagorodnîi, Nae-Simion Pleșca, Ștefan Creangă.

De precizat că și avocații din Republica Moldova și-au exprimat nemulțumirea față de proiectul cu privire la avocatură. „Statul facilitează pe toate căile accederea în breasla avocaților a persoanelor improprii avocaturii și, deseori, incompetente, ca să nu spun agramate din punct de vedere juridic”, spunea la începutul lunii ianuarie avocatul Mihai Gafton.

Se pare însă că, conducerea Uniunii Avocaților știa despre proiectul respectiv. Informația a fost confirmată de către președinta Uniunii, Nina Lozan, pentru Bizlaw.md. La fel, Nina Lozan a confirmat că a avut întâlniri cu câțiva deputați și a discutat proiectul, care, ulterior, în data de 26 decembrie, a fost înregistrat la Secretariatul Parlamentului.

Inițial, Nina Lozan a declarat că nu a avut nicio întâlnire cu autorii documentului. Ulterior, ea a menționat că s-a întâlnit cu deputații Sergiu Sârbu și Ion Casian cărora le-ar fi solicitat să promoveze proiectul de modificare a Legii avocaturii, propus de UAM. Neștiind dacă proiectul va fi sau nu înregistrat în Parlament, în 30 decembrie, președinta UAM a venit cu o reacție. Totuși, subiectul a fost pus în discuție la Consiliul UAM abia în data de 12 ianuarie.

În același timp, membrul Consiliului Uniunii Avocaților, Decanul Baroului Chișinău, Emanoil Ploșniță, susține că a fost invitat de Nina Lozan să participe la discuțiile cu deputații, însă el a refuzat, precizând că nu dorește să meargă la discuții de culise.