Dodon vrea legalizarea drapelului „moldoveniștilor” și o nouă sărbătoare oficială – „Ziua Statalității”
Președintele moldovean, Igor Dodon, a conferit astăzi cinci distincții „Bogdan Întemeietorul” și a venit cu inițiativa ca data de 2 februarie să fie introdusă în lista sărbătorilor de oficiale ca „Ziua Statalității Țării Moldovei”. Pe lângă aceasta, Dodon a verbalizat inițiativa privind aprobarea prin lege a drapelului roșu cu cap de bour, drapelul „moldoveniștilor”.
Președintele Dodon a conferit astăzi cinci distincții „Bogdan Întemeietorul”. Ordinile au fost conferite lui Valentin Beniuc, profesor universitar, ex-ministru al învățământului din Republica Moldova; Vladimir Curbet, conducătorul ansamblului „Joc”; Evei Gudumac, chirurg pediatru, doctor habilitat în medicină; lui Viorel Mihail, scriitor, publicist, redactor al hebdomadarului "Săptămâna". Apropo de Viorel Mihail, Dodon a spus că acesta e „maestru al cuvântului autohton, rostit frumos moldovenește”. Ordinul a fost conferit şi lui Leonid Talmaci, primul guvernator al Băncii Naționale din Moldova, persoana care, potrivit lui Dodon, a reușit să facă leul moldovenesc cea mai stabilă monedă națională dintre valutele statelor CSI.
„Primele date istorice despre Moldova vin din 1359. În acest an vom sărbători 658 de ani. Avem cu ce să ne mândrim, suntem un popor cu o istorie de secole. Data de 2 februarie 1365 este ziua când, în premieră, statalitatea Țării Moldovei a fost recunoscută oficial. Este o dată istorică. Vin cu inițiativa ca în ziua de 2 februarie să fie decorate personalități care au contribuit la statalitatea țării noastre. Vin cu o propunere ca societatea civilă și mediul academic să examineze două inițiative: ca data de 2 februarie să fie introdusă în lista sărbătorilor oficiale. O variantă a denumirii ar fi: „Ziua Statalității Țării Moldovei”. A doua inițiativă este aprobarea prin lege a drapelului istoric al Țării Moldovei: drapelul roșu cu cap de bour”, a declarat președintele Igor Dodon în cadrul ceremoniei de conferire a ordinelor.
NOTA REDAŢIEI: Ordinul „Bogdan Întemeietorul” a fost instituit în decembrie 2008 de către guvernarea comunistă cu scopul de a fi conferit pentru merite remarcabile în dezvoltarea și consolidarea statalității moldovenești.
Ordinul se conferă, în special, pentru „pentru contribuţie substanţială la renaşterea naţională, la consolidarea păcii civice, la instaurarea coeziunii şi concordiei în societate, la armonizarea relaţiilor interetnice; pentru activitate deosebit de rodnică în vederea sporirii prestigiului ţării pe plan international”.
Până în prezent, ordinul a fost conferit de două ori. Primul cavaler al ordinului „Bogdan Întemeietorul” a devenit, în anul 2009, scriitorul Ion Druță. Atunci, președintele Voronin l-a decorat pe Druță „în semn de profundă gratitudine pentru contribuția sa deosebită la renașterea națională, pentru merite în dezvoltarea relațiilor culturale cu țările străine și activitate prodigioasă în vederea sporirii prestigiului Moldovei pe plan internațional”.
Al doilea cavaler a devenit în 2011, Mitropolitul Chișinăului și Întregii Moldove, Vladimir. Acesta a fost decorat de către președintele interimar Marian Lupu „pentru merite deosebite în opera de renaștere spirituală și morală a societății, contribuție la promovarea valorilor creștin-ortodoxe și la restaurarea obiectivelor de cult”.
Menționăm că, fostul vicepreședinte al PPCD, Vlad Cubreacov, declara în 2011 că Mitropolitul Vladimir deține gradul militar de colonel și că există temeiuri serioase pentru a fi considerat ofițer de securitate în cadrul KGB-ului sovietic.