Dacă ar avea loc un referendum privind Unirea Republicii Moldova cu România, Maia Sandu ar vota pentru. Totuși, potrivit președintelui Partidului Acțiune și Solidaritate, aceasta este doar poziția cetățeanului Maia Sandu și nu a partidului. Poziția partidului este că noi promitem să facem ceea ce este real de făcut astăzi. Cât ține de scandalul după declarația ambasadorului SUA, James D. Pettit, în această privință, potrivit liderului PAS, poate doar „partea cu istoria a fost un pic nu prea corect exprimată", scrie realitatea.md.

„Cred că domnul ambasador e la curent că o bună parte a populației împărtășește acest deziderat și cred că el nu a vrut să supere pe nimeni. Poate partea cu istoria a fost un pic nu prea corect exprimată, în rest eu cred că el a vrut să spună că Republica Moldova are probleme pe interior, care țin de Transnistria, care țin de prezența minorităților și aceste lucruri sau lipsa dialogului nu este ușor de rezolvat. Pe mine nu m-a surprins această declarație a lui pentru că în comunitatea donatorilor sau în comunitatea ambasadorilor am auzit de mai multe ori asemenea declarații", a spus Maia Sandu în cadrul emisiunii „Pahomi" de la Realitate TV.

Liderul PAS susține că deși personal ar vota pentru unire, formațiunea pe care o reprezintă „promite ceea ce poate face". „Unirea se poate întâmpla atunci când majoritatea cetățenilor acestei țări vor sprijini acest deziderat. La moment, nu există majoritate, de aceea noi suntem realiști și spunem ceea ce putem să facem noi", a spus Maia Sandu, menționând totodată că „este loc pentru o dezbatere serioasă pe problema unirii".

Rugată să răspundă dacă are sau nu încredere în partenerul său politic- Andrei Năstase, liderul PAS s-a eschivat, menționând că „încrederea se construiește" și „trebuie raportată la anumite acțiuni". Cu toate acestea, fosta ministră a Educației admite că unul dintre ei s-ar putea retrage din cursa electorală în favoarea celuilalt.

„Încrederea se construiește, ea nu cade din pod. Acest exercițiu în care suntem noi este o șansă pentru a construi această încredere și dacă o să ne respectăm angajamentul ambii, atunci această încredere va putea fi construită. Avem nevoie de anumite dovezi ca să putem construi această încredere", a încercat Maia Sandu să răspundă la întrebare.

Anterior, în cadrul unui interviu oferit postului public de televiziune, Moldova 1, ambasadorul SUA la Chișinău, James D. Pettit a menționat că „Moldova nu este România, Moldova își are propria sa istorie și propriile sale provocări". Aceasta a stârnit un val de critici din partea adepților Unirii, unii dintre care au inițiat chiar o petiție on-line cu solicitarea de expulzare a diplomatului american din țara noastră.