Igor Dodon a declarat ieri, după întrevederea cu secretarul general adjunct NATO, Rose Gottemoeller, că nu acceptă să semneze decretul cu privire la detașarea contingentului militar al Armatei Naționale pentru exerciții în România, motivând că așteaptă argumente suplimentare în acest sens.

Contactat de Deschide.MD, Serviciul de presă al Ministerului Apărării ne-a comunicat că exercițiile despre care este vorba vor avea loc în perioada 20 februarie-1 martie la poligonul Smârdan din România.

La exercițiul multinațional „Platinum Eagle” 2017 vor participa militarii din Albania, Bulgaria, Macedonia, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia și Ucraina. Militarii noștri participă la astfel de aplicații din 2015. Exercițiul dat se organizează anual și contribuie la dezvoltarea capabilităților militare naționale de participare la operațiunile de menținere a păcii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comandantului Armatei Naţionale, Ala Diaconu.

Consultând legislația Republicii Moldova, am găsit în Legea cu privire la apărarea națională următoarea prevedere: Participarea unor unităţi (subunităţi) ale Armatei Naţionale în afara teritoriului ţării cu efective, armament şi tehnică militară la exerciţii militare comune cu unităţi militare ale altor state se aprobă de către Comandantul Suprem al Forţelor Armate, sau mai bine zis de președintele RM.

În acest sens, Ministerul Apărării a informat șeful statului despre exercițiile care urmează să aibă loc și au cerut permisiunea de a părăsi țara.

Totuși, se pare că Igor Dodon nu are competențe în acest caz, deoarece la 24 noiembrie 2016 fostul președinte Nicolae Timofti a aprobat Planul de activitate externă al Ministerului Apărării și Armatei Naționale pentru anul 2017.

Am încercat să aflăm de la viceministrul Apărării, Gheorghe Galbura, poziția cu privire la refuzul lui Igor Dodon de a semna decretul de detașare. Demnitarul a răspuns că nu cunoaște nimic despre decizia șefului statului, iar efectivul se pregătește pentru plecare conform planului stabilit.

Nu știu de unde aveți așa informație. Militarii noștri participă conform planului la aceste aplicații care vor fi desfășurate în România. Sunt exerciții militare în comun cu partea română. Exerciții urmează să aibă loc, noi pregătim la moment efectivul. Poate Comandantul Suprem a avut în vedere că trebuie ceva de coordonat cu Președinția. Poate acolo nu sunt specialiști în domeniu și nu se pricep în lucruri”, a spus el.

Am apelat din nou la ajutorul specialiștilor din domeniul apărării și am aflat că această practică a fost folosită de către fostul președinte Nicolae Timofti care, chiar dacă a semnat un plan general de acțiuni, solicita suplimentar să fie informat despre fiecare caz în parte privind detașarea contingentelor militare în străinătate cu confirmarea ulterioară a participării la exerciții militare.

Solicitat de reporterul Deschide.MD, fostul ministru al Apărării, Anatol Șalaru, ne-a declarat că la nivel legislativ nu există nicio prevedere care presupune ca șeful statului să semneze un demers suplimentar cu privire la detașarea contingentelor militare pentru exerciții în străinătate, dacă a fost deja aprobat un plan general de acțiuni pentru perioada curentă.

El solicita, dar nu este legal. El a fost informat din bunăvoință, pentru că știam că nu vor fi probleme. Legislația prevede că, odată ce șeful statului aprobă, ulterior el doar este informat”, a explicat el.

Anatol Șalaru a susține că actuala conducere a Ministerului Apărării intenționat a transmis demersul către Igor Dodon, în condițiile în care a fost nevoie de o simplă scrisoare de informare.

Ghimpu acum îi plătește facturile lui Dodon. Nu cred că a fost o greșeală. Domnul viceministru a făcut-o intenționat pentru a oferi lui Dodon posibilitatea să mai facă declarații anti-NATO, anti-România. Domnul Galbura trebuia să știe despre acest plan de acțiuni aprobat anterior. Este o colaborare dintre Mihai Ghimpu și Dodon pentru a ridica mingea la fileu unul altuia”, a declarat fostul ministru.

Amintim că Igor Dodon a fost întrebat ieri de jurnaliști după întrevederea cu secretarul general adjunct NATO, Rose Gottemoeller, despre refuzul său de a semna decretul privind detașarea unui contingent militar în România.

Trebuie să ne clarificăm, să numim un ministru profesionist și apoi să vedem cum procedăm. Astfel de solicitare (privind detașarea contingentului militar - n.r.) este pe masa președintelui. Am cerut argumente suplimentare. La întoarcere, mâine dimineața, vedem care sunt argumentele de participare la o misiune în România. Nu am semnat. Ne vom clarifica, semnăm sau nu. Să vedem pentru ce să meargă acolo”, a declarat ieri șeful statului.

Precizăm că militarii ai Armatei Naționale participă activ la exercițiile militare din statele vecine - România și Ucraina.

Ministerul Apărării nu are un şef după ce Igor Dodon l-a demis pe 27 decembrie pe Anatol Șalaru, la inițiativa președintelui PL, Mihai Ghimpu. Liberalii au solicitat ca funcția vacantă la șefia instituției să-i revină ministrului Mediului, Valeriu Munteanu, însă șeful statului crede că la conducerea ministerului trebuie să vină un „profesionist și patriot”.