„Sper că viitorul președinte va înțelege pe deplin nevoia de a menține ascensiunea Moldovei spre UE pe o cale lină și stabilă”, a spus premierul Pavel Filip într-un interviu acordat recent lui Ashish Kumar Sen, director executiv al Consiliului Atlantic – prestigioasă instituţie americană, fondată în 1961, cu rol de promovare a rolului constructiv şi angajamentului comunităţii transatlantice în afacerile internaţionale.

Moldova va organiza la 30 octombrie – după 20 de ani – primele alegeri prezidențiale directe, extrem de importante şi prin faptul că electoratul este divizat în adepţi ai candidaţilor pro-europeni şi ai celor pro-ruşi, ceea ce face să crească substanţial miza continuităţii politice. Premierul a menţionat, cu această ocazie, că guvernul său este angajat pe calea integrării europene, exprimându-şi ca atare speranța că și următorul președinte va împărtăși același angajament. 

Şeful Executivului a remarcat că acum opt luni, când a fost învestit în funcţie, ţara era aidoma unui automobil „fără frâne, care se ducea la vale”. Or între timp guvernul actual a reușit să redreseze vehiculul și să-l readucă pe drumul spre Europa. „Acum suntem stabili din punct de vedere economic și politic”, a accentuat Pavel Filip.

Problemele din sectorul bancar sunt încă o temă abordată de premier în cadrul interviului. „Scandalul bancar a provocat una dintre cele mai acute crize economice, politice și sociale cu care țara noastră s-a confruntat vreodată. Aceasta a fost o tragedie care a zguduit încrederea țării în guvern și în autoritățile responsabile de siguranța sistemului bancar și judiciar. Guvernul nostru este hotărât să curețe țara și să restabilească încrederea prin măsuri concrete, mai ales prin reformarea sistemului bancar și judiciar, și astfel să readucă Moldova pe calea progresului.”, a declarat Filip, întrebat despre măsurile pe care guvernul actual le întreprinde în lupta împotriva corupției și sporirea transparenței.

Cu privire la importanța prezidențialelor pentru aspirațiile europene ale țării, prim-ministrul a spus: „Moldova nu și-a atins pe deplin potențialul în ceea ce privește consolidarea democratică, stabilitatea economică, și aspirațiile internaționale, parțial din cauza problemelor noastre interne și a influențelor străine, care nu au lucrat mereu în favoarea noastră. Trebuie să păstrăm aceeași direcție, dar este necesar sprijinul societății”.  

Prim-ministrul este de părere că informarea corectă, nepărtinitoare a cetăţenilor joacă un rol extrem de important în destinele de mai departe ale ţării. „În legătură cu problema propagandei rusești, lucrăm la un nou cod al audiovizualului, care are menirea să protejeze spațiul mediatic moldovenesc și să limiteze impactul influenței acestui mod de informare. Pentru ca Moldova să continue să se dezvolte, este importat ca cetățenii noștri să aibă acces la conținut autohton, liber de influențe externe. Aș vrea să subliniez, de asemenea, și nevoia de educație civică, iar în acest sens aștept cu nerăbdare să se lucreze în cadrul societății civile pentru a îmbunătăți acest lucru. Pași importanți au fost făcuţi pentru protecția mediului și recunoașterea diplomelor universitare locale și sunt convins că putem face mai mult. Totodată, acum este sezonul electoral la Tiraspol și Moscova, din această cauză noi preferăm o abordare lucidă a Transnistriei mai degrabă, decât una emoțională”, s-a pronunțat Filip.

În alt context, cu referire la impactul sancțiunilor rusești asupra Moldovei, Pavel Filip a observat că guvernul a fost capabil să utilizeze aceste sancțiuni ca pe o oportunitate de creștere și marfa noastră a reușit să devină mai vizibilă și să obțină acces la mai multe piețe occidentale. Totuși, premierul a declarat că piața rusă este importantă. „Rusia rămâne o piață importantă pentru noi și ne dorim să lucrăm constructiv cu ei. Sperăm că Moscova înțelege că produsele din Moldova sunt, totuși, tradiționale și unice, iar într-o lume industrializată aceste calități pe care le au produsele noastre sunt mai dificil de găsit”, a accentuat Filip.

Filip a mai adăugat, referitor la dependența energetică față de Rusia, că Executivul încearcă să diversifice furnizorii de energie prin conlucrarea cu vecinii săi, în special cu România. Şeful Guvenrului își mai dorește ca Republica Moldova să devină, în următorii 10 ani, nu doar mai independentă energetic, dar și să ajungă un actor regional pe acest segment, graţie concentrării pe proiecte concrete, cum ar fi gazoductul Iași-Ungheni și îmbunătățirii eficienței energetice.

Vedeți interviul integral aici.