Președintele PAS, Maia Sandu, consideră că nu sistemul electoral este cea mai mare problemă a Republicii Moldova, ci corupția în stat. Sandu îl califică pe Plahotniuc drept cel mai mare corupt în stat și îi sugerează să discute direct cu oamenii, pentru a afla părerea acestora despre ei.

„Președintele Partidului Democrat vrea să aducă politicienii mai aproape de alegători. Îi sugerez să înceapă de la propria lui persoană – să iasă în stradă fără pază și să asculte ce spun oamenii despre el. Pun pariu că majoritatea oamenilor o să-i spună că el și anturajul lui sunt marea problemă a acestui stat, nu sistemul electoral pe care vrea să-l schimbe. Reformarea clasei politice a Republicii Moldova înseamnă, în primul rând, eliberarea ei de corupți și de corupători, cel mai mare dintre ei fiind Plahotniuc”, a subliniat Sandu.

 

La rândul său, liderul platformei „DA”, Andrei Năstase consideră că inițiativa cu privire la introducerea votului uninominal este o tentativă de compromitere și denaturare a votului alegătorilor. Năstase s-a pronunţat din partea opoziției democratice, care este vehement împotriva modificărilor sistemului electoral, și a îndemnat partidele, societatea civilă și alegătorii să-și unească forțele pentru a nu admite votarea proiectului de lege propus.

„Suntem conștienți de faptul că, pentru a evita moartea politică și a scăpa de responsabilitatea juridică pentru faptele comise, regimul încearcă să folosească drept colac de salvare modificarea sistemului electoral, pe modelul realizat deja în Adunarea Populară din UTA Găgăuzia. În aceste circumstanțe, facem apel către întreaga populație, către opoziție și societatea civilă să ne consolidăm și să ne conjugăm eforturile pentru a împiedica această iniţiativă de modificare a sistemului electoral în interesul personal al lui Plahotniuc și al actualei guvernări ilegitime”, a comentat pentru NOI.md, Andrei Năstase.

Pe această cale, Andrei Năstase a anunțat că în scurt timp vor fi reluate protestele antiguvernamentale de amploare. Potrivit lui, derapajele regimului pot ci contracarate doar prin presiune publică internă și externă.