Când o țară planifică modificări esențiale ale Codului Electoral, ea trebuie să țină cont de câteva recomandări fundamentale ale Comisiei de la Veneția. În primul rând, aceste modificări trebuie să intre în vigoare cu cel puțin un înainte de alegeri și toți actorii implicați trebuie să cunoască regulile de joc. Despre acest lucru ne-au vorbit fostul președinte CEC, Iurie Ciocan, și deputatul Sergiu Sârbu - unul dintre cei mai activi parlamentari domeniul modificărilor electorale.

Iurie Ciocan a declarat pentru Deschide.MD că de regulă Comisia de la Veneția recomandă ca modificările Codului electoral să fie intrate în vigoare cu 6-12 luni înainte de primul scrutin pentru care ele au fost făcute. Mai departe, termenul exact se stabilește în funcție de importanța acestor modificări. Totuși, condiția de bază este ca toți actorii implicați (în cazul dat: alegători, partide, candidați, instituții) să cunoască ”regulile de joc”. Pentru acest lucru se impun expertiză și foarte multe dezbateri publice.

”Din câte cunosc la mijlocul lunii iunie are loc următoare ședință a Comisiei de la Veneția, respectiv până atunci cred că se va lucra pentru a fi obținut un aviz la acest proiect. Este un termen rezonabil și cred că se va reuși până atunci”, a declarat Iurie Ciocan.

Întrebat dacă CEC este pregătită pentru astfel de modificări, Ciocan a declarat că un sistem asemănător este deja aplicat - alegerile locale care presupun votul uninominal. ”Din punct de vedere tehnic și organizatoric nu cred că vom avea probleme”, a adăugat Ciocan. 

Fostul președinte CEC a mai spus că asupra unor astfel de modificări ar trebui să muncească grupuri întregi de lucru pentru a nu se repeta situația din 2013 când PLDM și PCRM au votat trecerea la un alt sistem, iar peste două săptămâni PD și PCRM l-au anulat.  ”Atunci principalele carențe punctate de Comisia de la Veneția au fost lipsa reprezentării diasporei, a locuitorilor din stânga Nistrului și procedura foarte grăbită prin care au fost votate acele modificări”.

Iurie Ciocan a spus că este prematur să vorbim despre costurile pe care le impun aceste modificări ale Codului Electoral. 

Și deputatul Sergiu Sârbu spune că recomandările Comisiei de la Veneția și ale OSCE sunt ca modificările codului electoral să intre în vigoare cu cel puțin un an înainte de alegerile propriu-zise.

”Dacă aceste condiții vor fi îndeplinite nu există impedimente ca să aplicăm aceste modificări la alegerile din 2018. Și noi ne dorim ca să fie respectate aceste standarde”, a declarat deputatul precizând cp în scurt timp proiectul cu toate modificările respective la Codul Electoral va fi înregistrat în Parlament. 

--------------Amintim că Vlad Plahotniuc a anunțat azi că PD va iniția votul uninominal în Parlament. Asta înseamnă că oamenii vor putea vota fiecare deputat în parte care se va regăsi în Parlamentul Republicii Moldova. Mai mult, democrații vor posibilitatea ca alegătorii să retragă un deputat din funcție înainte de expirarea mandatului său, dacă acesta nu va face față așteptărilor din partea oamenilor. Proiectul va fi trimis pentru expertizare Comisiei de la Veneția.

----------Președintele Igor Dodon se declară împotriva acestor modificări, la fel cum și majoritatea fracțiunilor parlamentare.