R. Moldova a ajuns din nou în atenţia presei internaţionale, după ce, ieri, Chişinăul i-a transmis Moscovei o Notă în care semnalează tratamentul abuziv aplicat oficialilor moldoveni la intrarea în Federaţia Rusă, subliniind că aceştia îşi vor suspenda vizitele acolo până la soluţionarea problemei.

Agenția Associated Press scrie că „Parlamentul Republicii Moldova a acuzat serviciul de informații al Rusiei de intimidare a politicienilor moldoveni, ca urmare a unei anchete privind presupusa spălare de bani realizată de oficialii ruși”, făcând referire la comunicatul de presă al Parlamentului.

Federația Rusă, precizează sursa citată, nu a cooperat cu anchetatorii moldoveni în acest caz, iar guvernul a cerut oficialilor moldoveni să se abțină de la deplasări în Federația Rusă până problema nu va fi soluționată.

Agenţia mai subliniază că schema a luat naştere în 2010, prin intermediul ei spălându-se sumele pe care politicienii corupţi i-au subtilizat guvernului sau i-au căpătat din crima organizată.

Transferarea fondurilor de la societățile-fantomă rusești în băncile din Uniunea Europeană a avut loc prin Letonia, potrivit Proiectului pentru raportarea crimei organizate şi corupţiei (OCCRP), o organizație independentă cu sediul în SUA, menţionează AP, relevând că „abuzurile au luat amploare după ce 15 judecători și 3 executori au fost reținuți de autoritățile de la Chișinău sub acuzaţia de emitere a unor hotărâri judecătorești ilegale privind schema de spălare a banilor prin Moldinconbank”.

„Potrivit OCCRP, adaugă în acest context AP, în schemă a fost utilizată câte o bancă din Letonia și Moldova și 19 bănci din Rusia, unele dintre ele fiind controlate de figuri bogate și puternice, inclusiv un văr de-al președintelui rus, Vladimir Putin”.

Sursa citată remarcă şi faptul că „până anul trecut, omul de afaceri Veaceslav Platon a deținut mai mult de 60 la sută din Moldinconbank. El fiind arestat, în 2016, în Ucraina și apoi extrădat în Moldova pentru a răspunde acuzațiilor în fața unei instanțe”.

La finalul articolului, AP evidenţiază faptul că președintele „Igor Dodon, care favorizează relații mai strânse cu Moscova, a declarat că va efectua o vizită în Rusia săptămâna viitoare, și a fost conștient de acuzațiile de abuz pe care le-a numit «disfuncționalități»”.

Ştirea AP a fost preluată de publicaţii precum Washington PostABC NewsDaily MailHouston Chronicle sau Kyiv Post.

REUTERS, la rându-i, a scris că „disputa a izbucnit într-un moment delicat, în timp ce președintele nou ales al Republicii Moldova încearcă să apropie țara tot mai mult de Moscova, iar guvernul este devotat Occidentului și caută legături mai strânse cu UE și o eventuală aderare la aceasta”.

REUTERS ţine să sublinieze că relațiile cu Moscova s-au înrăutățit după ce Republica Moldova a semnat un pact politic și comercial cu UE în 2014, fapt care a determinat Rusia să restricţioneze importurile de produse moldoveneşti.

Potrivit agenţiei, „președintele Igor Dodon, care vizitează Rusia săptămâna viitoare, a denunțat abținerea oficialilor moldoveni de la deplasări în F.R. ca fiind «deplasată» și a spus că ar dăuna eforturilor de a construi relații mai bune cu Moscova”.

Știrea REUTERS a fost preluată de portaluri precum EuronewsVoice of AmericaDaily Mail sau Radio Free Europe/Radio Liberty.