Președintele Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, susține că proiectul de lege privind „Votul Uninominal” este unul „neserios și trezește zâmbete”. În cadrul emesiunii „Sfatul Țării” de la postul de televiziune 10TV, liderul PAS a spus că va propune organizarea unei conferințe internaționale la acest subiect cu participarea experților străini și reprezentanților Parlamentului European.

Guvernarea își rezervă libertatea să schimbe circumscripțiile cu 3 luni înainte de alegeri. Ea va desemna aceste circumscripții așa cum le va conveni lor, chiar dacă spune că în general se va merge pe structura raionului, dar pot fi și excepții. Iată aici se deschide o ușă pentru ei, pentru fraudă. Ce înseamnă să schimbi structura sau componența circumscripției cu doar 3 luni înainte? Toată lumea o să creadă că circumscripția arată într-un fel, Partidul Democrat va ști că circumscripția va arăta cu totul altfel, dar va anunța acest lucru doar cu 3 luni înainte de alegeri, ceea ce este neserios”, a declarat Sandu.

Liderul PAS a atras atenția și asupra modalității de revocare din funcția a deputaților. Potrivit ei, aleșii poporului vor fi supuși unei presiuni din partea Partidului Democrat „care controlează instanțele judecătorești - instituții responsabile pentru demiterea deputaților”.

Această lege este un instrument de consolidare a puterii în mâinile Partidului Democrat, dacă vedem ce s-a întâmplat cu inițiativa referendumului din Chișinău, care a fost oprit de justiție la invitația lui Plahotniuc. Exact așa se va întâmpla și în celelalte cazuri. Legea este foarte strâmbă, intențiile sunt foarte clare”, a mai spus Sandu.

La rândul său, deputatul democrat Sergiu Sîrbu a scris pe pagina sa de Facebook că „Maia Sandu sau persoana care i-a citit proiectul a confundat ceva, ori a scăpat vreo 2 pagini”.

În toate statele, indiferent de sistem electoral, unde există mai mult decât o circulscripție electorală, autoritățile precizează hotarele circumscripțiilor. Aceasta precizare este necesară din simplu motiv că după un ciclu electoral de 4 sau 5 ani listele electorale suferă modificări. Hotarele secțiilor de votare se actualizează întodeauna în ajun de alegeri. Astfel, pentru a respecta principiul de bază teritorial-demografic și egalitatea relativă între fiecare circumscripție, întotdeauna poate apărea necesitatea de revizuire a hotarelor circumscripțiilor. Dar! Anume pentru ca să nu existe abuzuri din partea autorităților s-a stabilit termenul limită de 90 de zile până la alegeri. De ce nu există riscuri? Deoarece desemnarea candidaților începe abia cu 60 de zile înainte de alegeri iar celelalte proceduri electorale doar în interiorul acestui termen. Astfel, la momentul când Maia Sandu se va decide din care circumscripție ar dori să devină deputat ales direct de popor, regulile de joc vor fi clare, circumscripțiile determinate și fără drept de a fi revizuite”, a scris alesul poporului.

În altă ordine de idei, Sîrbu i-a amintit liderului PAS de faptul că nu instanța revocă deputații, ci cetățenii care l-au ales.

Implicarea instanței de judecată se rezumă doar la procesul de înregistrare a grupului de inițiativă pentru referendum de revocare care există și astăzi în procesul de organizare a oricărui referendum local! Autorii nu au adus nicio noutate aici. Totdată, instanța nu se expune niciodată pe fondul problemei sau oportunitate, ci doar pe respectarea procedurilor legale, anume, pentru a evita abuzurile politice. Decizia finală va fi luată de popor dacă merită deputatul să rămână sau nu! Îmi cer scuze dacă doamna Sandu va considera că îi țin lecții juridice, nu acesta este scopul meu, ci acela de a o îndemna să citească toate paginile proiectului și să le analizeze, tocmai pentru a nu fi pusă în situația de a se expune superficial. Pentru noi dezbaterea e importantă și vrem să avem parteneri cât mai bine informați pentru această dezbatere, așa încât să ieșim cu un proiect cât mai bun din aceste discuții”, a mai scris deputatul.

-------------Amintim că ieri speakerul Parlamentului, Andrian candu, a prezentat proiectul de lege privind trecerea la sistemul uninominal în cadrul alegerilor parlamentare. Proiectul urmează să fie transmis spre expertiză la Comisia de la Veneţia.

Astfel, documentul prevede formarea a 101 de circumscripţii uninominale. În fiecare circumscripţie se va vota un deputat.