EXCLUSIV // Un grup de fruntași PLDM au părăsit partidul. Printre ei și deputatul Angel Agache
Un grup de fruntași Partidului Liberal Democrat din Moldova au părăsit partidul nefiind deacord cu pozițiile exprimate de conducerea formațiunii în raport cu mai multe subiecte de actualitate. Este vorba despre deputatul Angel Agache, președintele raionului Ialoveni, Anatolie Dimitriu, consilierul municipal, Ghenadie Dumanschi, fostul șef de la Agenția Turismului, Nicolae Platon și Dorin Mândreanu fost membru al CNP - cel care a înregistrat partidul la Ministerul Justiției. Toți cinci membri au stat la baza fondării PLDM.
Deputatul Angel Agache a declarat în exclusivitate pentru Deschide.MD că decizia a fost luată în urma declarațiilor publice făcute de conducerea PLDM față de câteva subiecte care se regăsesc în programul și statutul formațiunii.
”Actuala conducere nu respectă prevederile programului de activitate, încalcă și statutul. Sper ca măcar colegii de fracțiune să susțină acele principii pentru care am veniot noi în politică pentru că sunt niște promisiuni făcute electoratului și re4spectiv mâine, poimâine vom fi întrebați: ați promis votul uninominal, ați promis deputați fără imunitate”, ne-a declarat parlamentarul.
El a precizat că a părăsit doar partidul nu însă și fracțiunea. O decizie în privința apartenenței sale în confirgurația parlamentară va fi luată în funcție de poziția PLDM față de votul uninominal și imunitatea parlamentară.
. În context vom preciza că Angel Agache a votat azi proiectul de lege privind anularea imunității parlamentare avizat de comisia juridică, numiri şi imunităţi - de altfel comisie de fond.
Revenind la demisiile din PLDM, acestea ne-au fost confirmate și de Nicolae Platon care a refuzat, însă, să ofere declarații suplimentare.
Am încercat să luăm o reacție de liderul partidului, Viorel Cibotaru însă acesta are deocamdată telefonul deconectat.
(UPDATE 14:00) Vicepreședintele PLDM, Vadim Pistrinciuc a oferit un comentariu la acest subiect portalului unimedia.info. Potrivit lui cei cinci liberal-democrați, care au anunțat că părăsesc formațiunea, ar fi fost supuși persecuțiilor din partea actualei puteri .
„Nu cunosc detaliile, dar nu sunt mirat, însă dacă este adevărat... îmi pare rău de colegi, eu unul nu am să-i judec, fiindcă ştiu că eu fost supuşi acestor represalii. Ştiu de asemenea că nu vor recunoaşte acest lucru. Acum. Dar sunt sigur că va veni timpul când vor spune. Timpul le va arăta pe toate. Nu voi comenta declaraţiile lor, e lipsit de sens, şi e tradiţional, sub presiune se declară orice. Noi, PLDM, rămânem puternici şi fideli cauzei - Moldova să fie o ţară liberă, cu instituţii în serviciul cetăţeanului. Din păcate, avalanşa dosarelor trăsnite împotriva autorităţilor locale, a partidelor de opoziţie, consolidează părerea că Moldova se îndepărtează fundamental de modelul unui stat democratic european, devenind un stat autocratic, unde controlul este noţiunea care defineşte politică. Ce folos că majoritatea controlează 80% din autorităţi locale, 90% din cele centrale dacă rămâne cea mai nedorită guvernare de la independenţa încoace. Acest lucru îi va lovi tot pe ei, îi loveşte, dar puterea orbeşte. Asta e important, pentru asta vom lupta. Moldova trebuie să fie liberă”, a declarat Pistrinciuc.
Ținem să precizăm că PLDM are inclus în programul său electoral atât votul uninominal cât și anularea imunității deputaților.
Încă în vara lui 2011, PLDM a transmis Curţii Constituţionale iniţiativa legislativă privind anularea imunităţii deputaţilo Lipsirea deputaţilor de imunitate făcea atunci parte din programul de guvernare al Alianţei pentru Integrare Europeană, aprobat de Parlament. Preşedintele fracţiunii PLDM de atunci, Valeriu Streleţ, a făcut un apel către colegii din AIE, dar şi către opoziţie, să susţină proiectul de lege, însă celelalte două componente ale Alianţei au refuzat să susţină iniţiativa liberal-democraţilor.