Deputații ar putea rămâne fără impunitate. Proiectul de modificarea a art. 70 din Constituție a fost aprobat în prima lectura cu majoritatea voturilor deputaților prezenți în sală. Subiectul a fost dezbătut preț de mai bine de o oră, cele mai multe întrebări fiind adresate de membrii fracțiunilor PSRM și PCRM care pledează împotriva acestui proiect. PLDM a anunțat, prin vocea vicepreședintelui Vadim Pistrinciuc, că va susține acest proiect - respectiv documentul va aduna numărul de voturi suficient pentru a fi modificată Constituția.

Pe parcursul dezbaterii proiectului atât comuniștii, cât și socialiștii s-au arătat deranjați de anularea imunității. Potrivit lor, odată cu adoptarea acestei decizii organele de anchetă vor avea „mânile dezlegate” la reținerea și arestul deputaților „incomozi”. Deputatul democrat, Sergiu Sârbu, care este și unul din coautorii documentului, a încercat să calmeze reprezentanții opoziției, menționând că nimeni nu va îndrăzni să rețină deputații fără a avea temei.

Secretarul fracțiunii PCRM, Elena Bodnarenco a declarat că odată cu adoptarea acestui proiect ea va putea fi reținută, chiar în troleibuz.

Nu am furat, nu am luat mită, traversez strada pe trecerea de pietoni, nu deranjez vecinii, dar dacă cineva spune că eu sunt implicată în furtul miliardului, procurorul trebuia să vină în Parlament să ceară anularea imunității. Odată cu adoptarea acestui proiect eu voi putea fi reținută într-o bună dimineață, în troleibuz”, a menționat.

Sergiu Sârbu a dat asigurări că acest lucru nu se va întâmpla.

Stimată deputat niciun organ de urmărire penală nu va reține niciun deputat fără a avea temei. Suntem un stat de drept. Am fost coleg cu Dvs. când eram în opoziție și nimeni nu a îndrăznit să-mi facă nimic. Nimeni nu m-a reținut. Tot ce au putut să-mi facă e să-mi închidă ușa”, a spus democratul.

Comunista l-a mai întrebat dacă vizita de azi a „coordonatorului” (Vlad Plahotniuc - n.r.) în Parlament nu este legată de necesitatea convingerii deputaților să voteze acest proiect, însă Sârbu a spus că Plahotniuc în postura sa de președinte al PDM „are tot dreptul” să-și viziteze colegii.

Deputatul PSRM Vasile Bolea l-a întrebat pe Sârbu dacă poate promite că din capul Elenei Bodnarenco nu va cădea niciun fir de păr, iar democratul i-a răspuns că poate promite așa ceva și în raport cu socialistul.

Sergiu Sârbu: Pot promite că nici din capul Dvs. nu va cădea.

Vasile Bolea: Eu de atâta grijă nu mai am păr pe cap!

Andrian Candu: În privința Dvs. e mai simplu...”, au glumit aleșii poporului.

O altă comunistă, Maria Postoico, s-a interesat dacă acest proiect dispune de amendamentele instituțiilor europene.

Acest proiect a fost înaintat de 4 ori. Ați cerut expertiză de la CoE și ei spun că aceste modificări sunt valabile pentru țările cu o democrație avansată. La ce nivel este la noi astăzi democrația? Aveți recomandările instituțiilor europene? Și a doua întrebare: Când va fi votat acest proiect în a doua lectură?”, a întrebat ea.

În replică, democratul i-a răspuns pe o notă ridicată că „noi de 25 de ani ne subapreciem că nu suntem democrați”.

Noi niciodată nu ne vom ridica din genunchi dacă vom continua cu așa abordare”, a declarat el, fiind avertizat de speakerul Parlamentului pentru comportamentul său.

Nu m-am așteptat la așa un comportament de la domnul Sârbu. Se vede că se simte permanent subapreciat”, a spus Postoico. 

Vicepreședintele PLDM, Vadim Pistrinciuc, a întrebat câte cazuri de impunități au fost înregistrate în raport cu deputații. Sârbu i-a spus despre un caz când „în 2014, un deputat, oprit pentru încălcarea circulației rutiere i-a aruncat legitimația în față acelui agent de patrulare, apoi l-a chemat să dea explicații de ce a îndrăznit să oprească un deputat”.

Totuși câte cazuri concrete de impunități avem? Un caz din 2014 nu e argument... O altă precizare: Dvs. ați spus că garantați că nimeni nu va fi victima abuzurilor lipsei de imuniatate. Dar Dvs. sunteți jurist și știți că nu puteți garanta... Poate e cazul să existe totuși niște pârghii suplimentare sau un mecanism prin care să fie reglementate drepturile deputaților?”, a întrebat liberal-democratul.

Potrivit lui Sârbu, clasa politică actuală este foarte decredibilizată de aceea nu e cazul nici a unui fel de privilegii: „Trebuie să începem să facem ordine de la noi”. 

Socialistul Adrian Lebedinschi și-a exprimat nemulțumirea față de acest proiect și a adus exemplu procedura de inițiere a urmăririi penale în adresa judecătorilor.

De ce pentru începerea urmării penale pe numele judecătorilor este nevoie de acordul CSM, iar în cazul deputaților să nu fie nevoie de nimic? Și a doua întrebare: Noi când intrăm în parcarea Parlamentului intrăm sub semn interzis. Asta înseamnă că un ofițer de patrulare poate să stea într-o zi să oprească toți 101 deputați pentru încălcarea regulamentului rutier?”, s-a interesat deputatul PSRM.

La rândul său, Sârbu l-a rugat pe deputatul socialist să propună amendamente la acest subiect: „Dacă aveți alte propuneri, este procedura amendamentelor, poftim!”.