Candu bate șaua ca să priceapă Dodon: Probabil are prea multe competențe și drepturi
„Președintele Republicii Moldova Igor Dodon își face campanie electorală, prin semnarea decretului care se referă la inițierea referendumului, și e rău că face campanie electorală pe banii statului”, de această părere este speackerul Andrian Candu. Președintele Legislativului a lăsat de înțeles că Igor Dodon ar putea rămâne fără anumite competențe, menționând că acest lucru s-ar putea întâmpla cu votul a 67 de deputați.
În cadrul unei conferințe de presă, susținută de președintele Parlamentului, Andrian Candu a declarat că încă se examinează forța juridică a decretului semnat de Dodon.
„Ce ține de legalitatea acestui referendum, încă ne vom mai exprima pe marginea decretului semnat. Încă se examinează forța juridică a acestui decret dar și despre ce ține de întrebările care urmează a fi puse. Un referendum consultativ nu este rău, dar legea prevede și anumite restricții care țin de subiectele pe care le poți discuta în societate și pe care nu. Trebuie să examinăm suplimentar din punct de vedere juridic”, a declarat Candu.
În continuare Candu a adăugat că ce ține de oportunitatea de a organiza referendum, el consideră că este o idee populistă.
„Președintele Dodon face campanie electorală și e regretabil că domnul Dodon face campanie electorală pe banii statului deoarece orice referendum impune și cheltuieli de vreo 50 - 60 de milioane pe care trebuie să-i găsim, dar noi avem alte probleme”, a precizat Speackerul.
Candu adăugat că președintele Dodon a făcut referire la exemplul Germaniei privind numărul de deputați, lucru pe care Candu nu-l consideră oportun de pus în discuții acum. Totodată acesta i-a mai adus un exemplu al Germaniei, și anume limitarea de competențe pentru președinte.
„Opinia mea personală, dacă tot vorbim de Germania, să luăm exemplu și ce ține de competențele președintelui Germaniei și să facem modificare în Constituție, sunt sigur că se vor găsi și voturi în Parlament, 67 la număr, și să facem modificări ale Constituției, privind competențele Președintelui. Dacă dumnealui are atât de mult drept la atâtea inițiative și care sunt costisitoare și care consumă și timpul nostru de a comenta de fiecare dată, probabil are prea multe competențe și drepturi. Aș mai atrage atenția, în Republica Moldova au mai fost câteva cazuri când unii președinți de stat au ridicat problema comptențelor și s-au trezit cu lipsirea competențelor. Orice conflict de genul acesta al competențelor ar aduce doar pagube Republicii Moldova și țării, pentru că în loc să ne fixăm pe ideea rezolvării oamenilor, noi ne batem capul cine are mai mule comptențe și cine are mai puține. Ar trebui toți cei care încă zboară și au idei să coboare pe pământ și să meargă în rândul oamenilor, așa cum a spus domnul Dodon”, a precizat Candu.
Întrebat de presă dacă ridicarea imunității s-ar putea răsfrânge și asupra președintelui Republicii Moldova, speackerul a răspuns că dacă „vorbim despre reducerea competențelor președintelui Republicii Moldova de ce nu să vorbim și despre reducerea imunității pentru președintele țării”.
Amintim că Igor Dodon a semnat un decret de inițierea unui referendum republican consultativ în care să fie incluse patru subiecte: 1. Susțineți abrogarea Legii miliardului? ------------------------------- 2. Susuțineți acordarea președintelui RM drepturi suplimentare de dizolvare a Parlamentului și alegeri parlamentare anticipate? 3. Susțineți reducerea numărului de deputați de la 101 la 71? 4. Susțineți sau nu studierea în instituțiile de învățământ „Istoria Moldovei"? Potrivit lui Dodon, pentru majoritatea cetățenilor acest referendum „este ultima șansă" și oamenii îl vor susține.