Şediinţa de astăzi a primăriei Chişinău a fost una cu caracter "olfactiv": funcţionarii au discutat problema mirosului insuportabil şi a deşeurilor de la Staţia de Epurare.

Șefa Apă-Canal, Veronica Herța, a menționat că, potrivit unui contract încheiat, în 2013, între Apă-Canal şi un agent economic, acesta urma să-și aducă apele impurificate și deșeurile la stația de epurare, cu condiţia că sunt prelucrate în prealabil.

„Din martie 2016, acest deșeu este deversat într-un loc separat. Anual, aceste deșeuri urmau să fie împachetate aproximativ în 40 de saci geotub, care ar costa aproximativ 1 milion 40 de mii de lei, iar agentul economic plătea anual 1 milion 220 de mii de lei. Care a fost venitul companiei nu vă pot spune deocamdată”, a declarat Herța, menționând că a sesizat procuratura pe acest caz.

În același context, primarul Dorin Chirtoacă a dat indicații pentru a fi deschisă o anchetă de serviciu pe margine cazului. 

„Știu că este și o penalitate de 3 milioane de lei, care, ulterior, a fost scoasă. Vreau să fie o anchetă de serviciu cu privire la această situație. În context, luați în considerație și alte aspecte; și aici mă refer la relații de rudenie și altele. Cât despre prelucrarea deșeurilor de la Zernoff, ei spun că abia acum au început prelucrarea deșeurilor. Întrebarea e de ce nu au făcut acest lucru până acum. Tot aici vreau să vă spun că, până la stația de epurare, Râul Bâc arată a râuleț mic; după stația de epurare, nu mai arată a râu, iar chestiunea aceasta trebuie oprită”, a spus primarul, menționând că „la mijloc sunt în joc 65 de milioane de euro, dintre care 30 sunt destinați stației de epurare. Acest lucru fiind unul vital pentru relația de mai departe cu BERD și BEI”.

Amintim că, săptămâna trecută, și ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, a mers într-o inspecție la stația de epurare şi a constatat că mirosul insuportabil din capitală vine și de la Stația de Epurare, din cauza deficienţelor în procesul tehnologic, deficienţe ce nu permit epurarea apelor reziduale la parametrii acceptabili.

Ministerul Mediului mai anunța că a creat o celulă de criză, membrii grupului de lucru având ca sarcină să întocmească lista agenților economici, ale căror întreprinderil sunt amplasate de-a lungul râului și care deversează apele (inclusiv apele preepurate) în Bâc; să monitorizeze pe etape, prin prelevarea probelor de apă și analiza lor, să facă măsurări ale concentrațiilor, conform tehnologiilor cunoscute.

Pe 6 septembrie, șeful de la Apă-Canal, Constantin Becciev, a depus o cerere de plecare în concediu, solicitând ca, ulterior, să-i fie acceptată demisia din calitatea de director al întreprinderii. Ulterior, şeful Direcției generale finanțe din cadrul Primăriei Chișinău, Veronica Herţa, a fost numită în calitate de director al SA „Apă-Canal Chişinău".