UPDATE / Fostul procuror general interimar - A.Pântea, REŢINUT pentru „clasarea” dosarului Karamalak
UPDATE (12:40) // Ofiţerul de presă al PG, Maria Vieru, a confirmat pentru Deschide.MD că Andrei Pântea a fost reţinut pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu: transferul dosarului Karamalak în Federaţia Rusă, în timpul când îndeplinea funcţia de procuror general interimar. Sursa citată ne-a mai spus că Pântea a fost reţinut acasă, fără a opune rezistenţă. Procurorii anticorupţie au efectuat şi percheziţii la domiciliul acestuia, însă nu vor să comunice dacă au ridicat ceva. În aceste momente, Pântea se află în izolatorul CNA.
Fostul prim-viceprocuror Andrei Pântea, care a asigurat şi funcţia de procuror general interimar al RM, a fost reţinut de procurorii anticorupţie, comunică sursele Deschide.MD.
La sfârşitul lunii iunie, într-o investigaţie Deschide.MD, anunţam faptul că Andrei Pântea i-ar fi ajutat pe cei de la comitetul de anchetă al Federației Ruse să claseze dosarul hoțului în lege Grigore Karamalak, alias "Bulgaru". Urmărirea penală a fost încetată în decembrie, 2015 - la un an și jumătate distanță de la transferul dosarului său la Moscova, procedură efectuată sub semnătura lui Andrei Pântea.
„Au existat interese. Domnul Pântea, fiind în funcția de prim-viceprocuror, știa foarte bine despre decizia CSJ, care anula încheierea judecătorului de instrucție de la Râșcani, Ghenadie Morozan, și, respectiv, nu avea dreptul să transfere acest dosar în Federația Rusă. Dânsul a făcut abuz de serviciu și, din câte știu, a semnat decizia de transfer, când procurorul general Zubco nu se afla în țară. Circulau zvonuri că, pentru acest transfer, s-au propus sume foarte mari: între 500 de mii și 1,5 milioane de dolari, iar în cazul unor zvonuri de acest gen adevărul, de regulă, e cam pe la mijloc", ne declara atunci fostul procuror al municipiului Chișinău, Ivan Diacov într-un comentariu făcut pentru Deschide.MD.
La rându-i, Pântea a refuzat să comenteze zvonurile despre sumele pe care, zic unii, le-ar fi încasat, în schimb a ținut să-și explice din punct de vedere legat decizia de a transfera dosarul către autoritățile ruse:
"Nu voi comenta declarațiile domnului Diacov, pentru că nu vreau să-i dau greutate acestui om, cu tot respectul pe care-l am față de cariera domniei sale.... Toate procedurile legale au fost respectate, iar asupra transferului a lucrat o grupă instituțională, respectiv, până a ajuns sub semnătura mea, procedura a fost pregătită de multe alte persoane. Mai mult decât atât, eu am întors înapoi de câteva ori dosarul, pentru că nu erau respectate toate cerințele pentru transfer", ne povestește în amănunt, Andrei Pântea.
Întrebat dacă este adevărat că transferul s-a făcut atunci când Procuorul General nu era în țară, Pântea ne-a răspuns: "Nu mai contează dacă era sau nu era. Dânsul nu a fost inițiat în acest proces, pentru că responsabilitățile erau repartizate".
Ciudat este faptul că, pe finalul discuției, fostul prim-viceprocuror ne-a întrebat retoric pe o notă aproape deranjată: Dar cine se teme de acest Caramalac? De ce îl faceți erou național, acordând-i atâta atenție? Eu cred că este un subiect al trecutului.
Detalii şi documente la acest subiect găsiţi în articolul următor: EXCLUSIV / Ruşii i-au clasat dosarul lui Caramalac. Pântea i-a ajutat?
De menționat că Andrei Pântea și-a dat demisia din funcție după ce Consiliul Superior al Procurorilor i-a acceptat la 21 septembrie 2015 cererea de eliberare din funcție. Fostul procuror nu a indicat în cerere motivul plecării.
Grigorie Caramalac era pus sub acuzare de faptul că, începând cu mijlocul anilor '90 ai secolului trecut, gruparea sub conducerea acestuia a săvârşit o serie de omoruri şi jafuri, răpiri de persoane, estorcare de bani şi banditism. În anul 2008, Caramalac a obţinut cetăţenie rusă, deşi în 1998 a fost dat în urmărire internaţională.
În prezent, Caramalac apare în poze amicale alături liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, iar, potrivit unor informații neconfirmate, el ar fi cel care ar finanța mai multe acțiuni de orientare pro-rusă pe teritoriul țării noastre.