Favorizarea şi defavorizarea unor candidaţi la alegerile prezidenţiale s-a accentuat la unii radiodifuzori, se arată în ultimul raport de monitorizare, elaborat de Consiliul Coordonator al Audiovizualului pentru perioada 10-19 octombrie. Astfel, şapte posturi de televiziune au primit amendă maximă, de 5400 de lei, un post TV a primit avertizare publică, iar trei radiodifuzori au fost doar atenţionaţi, transmite IPN.

Raportul arată că posturile cu acoperire naţională - Prime TV, Canal 3, Canal 2 şi Publika TV - au continuat să îl favorizeze masiv pe candidatul Partidului Democrat, Marian Lupu, şi să îl defavorizeze pe candidatul PPPDA, Andrei Năstase. Postul Jurnal TV, din contra, l-a favorizat masiv pe candidatul PPPDA şi l-a defavorizat pe candidatul PDM. De notat că monitorizarea CCA a vizat perioada până la anunţurile lui Năstase şi Lupu de retragere din cursa electorală.

Posturile de televiziune Accent TV şi NTV Moldova în perioada monitorizată, 10-19 octombrie, l-au prezentat preponderent în context favorizant pe candidatul PSRM, Igor Dodon, comparativ cu ceilalţi concurenţi electorali.

Toţi aceşti radiodifuzori au primit amendă maximă.

Postul de televiziune N4 a primit avertizare publică pentru faptul că se implică foarte puţin în campania electorală, chiar dacă are menirea să informeze cetăţenii despre desfăşurarea campaniei electorale. Canalele Realitatea TV, Pro TV şi Ren Moldova au fost atenţionate, pentru că la acestea s-a înregistrat un uşor dezechilibru în reflectarea campaniei electorale. Potrivit CCA, postul public Moldova 1 a reflectat relativ echidistant candidaţii la fotoliul de preşedinte.

Situaţia este mai gravă decât în primul raport, pentru că lucrurile au degradat atât în ceea ce priveşte dezechilibrul după volumul de timp, cât şi după conotaţia reflectării materialelor. Chiar şi la acei radiodifuzori pe care noi i-am menţionat ca fiind un exemplu de reflectare a campaniei electorale, acum s-a atestat un mic dezechilibru”, a spus Dinu Ciocan, preşedintele CCA.

Membrul CCA, Olga Guţuţui, susţine că, deşi radiodifuzorii sunt obligaţi să ofere timpi de antenă gratuit tuturor candidaţilor, nu a văzut acest lucru decât la Moldova 1.

Voi solicita de la radiodifuzori aceste informaţii dacă au oferit timpi de emisie, când şi cui”, a spus Olga Guţuţui.

Membra CCA, Mariana Onceanu-Hadârcă, a declarat că, din păcate, raportul arată că cetăţenii Republicii Moldova sunt utilizaţi ca o maşină de vot. Potrivit ei, posturile Prime TV, Canal 3, Canal 2 şi Publika TV continuă să sfideze toate normele audiovizuale.

Sunt convinsă că niciodată scopul nu scuză mijloacele, nu putem să avem o societate democratică oferind o mediatizare antidemocratică”, a spus Mariana Onceanu-Hadârcă.

Totodată, membrii CCA au menţionat că regretă faptul că legislaţia audiovizuală nu a fost modificată astfel încât sancţiunile să fie aplicate pe potriva gravităţii încălcărilor comise.