CNA: Informațiile din petiția semnată de 98 de femei vor fi folosite în scopuri operative
Centrul Național Anticorupție a răspuns declarației semnate de 98 de femei care au acuzat abuzuri în sistemul medical prenatal din Republica Moldova. „Având în vedere că persoanele care au relatat cazurile nu au depus un denunț sau o solicitare de tragere la răspundere a unei persoane concrete, petiția dată nu poate fi examinată în conformitate cu normele procesual-penale”, se menționează în răspunsul oferit de CNA. Potrivit instituției, informațiile din petiție vor fi utilizate în scopuri operative.
La cererea petiționarelor de a adopta Legea cu privire la avertizorii de integritate, CNA va transmite Guvernului proiectul definitivat, urmând ca în perioada imediat următoare documentul să parcurgă toate etapele pentru a ajunge în Parlament.
Solicitată de IPN, Alina Andronache, co-autoarea declarației, a spus că, împreună cu semnatarele declarației și petiției lansate online, va monitoriza îndeplinirea angajamentelor asumate de CNA, astfel încât acestea să nu rămână doar niște promisiuni. Activista menționează că a reacționat la petiție și Oficiul Avocatului Poporului, care însă a spus că revine mai târziu cu un răspuns oficial public și cu o scrisoare de recomandare către CNA. Guvernul și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale nu au reacționat deocamdată.
Alina Andronache susține că, dacă în decurs de o săptămână autoritățile vizate nu vor întreprinde nimic, va depune o altă petiție semnată deja de peste 5000 de persoane „pentru a demonstra că nu doar 98 de femei doresc schimbări în acest domeniu”.
Declarația comună, semnată de 98 de femei care au avut de suferit în urma interacțiunii cu sistemul medical prenatal din Republica Moldova, a fost depusă pe 12 ianuarie, la Guvern, Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Oficiului Avocatului Poporului, Centrului Național Anticorupție și instituțiilor internaționale acreditate în Moldova, pentru ca acestea să intervină conform atribuțiilor pe care le dețin. fffffffffffff
Petiția a fost lansată după ce o tânără a relatat pe o rețea de socializare cum a fost nevoită să nască singură în toaleta Institutului Mamei și Copilului, în urma unui avort medicamentos recomandat în cea de-a 21-a săptămână de sarcină, din cauza unor malformații congenitale la făt.