Sergiu Trocin, fostul angajat de la Administrația de Stat a Drumurilor, a primit mandat de arest în izolator după ce a fost reţinut de procurorii moldoveni pentru evaziune fiscală şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari.

„Eroul" investigaţiilor Deschide.MD, Sergiu Trocin - condamnat în România pentru evaziune fiscală, dat în căutare internaţională, apoi angajat într-o subdiviziune de la Ministerul Transporturilor - a fost reţinut săptămâna trecută de procurorii moldoveni. El a fost prins la poker, după ce a luat peste jumătate de milion de lei, prin înşelăciune, de la mai mulţi agenţi economici.

Șeful Biroului Național Central Interpol din Republica Moldova, Viorel Tentiu, a declarat pentru Deschide.MD că autoritățile din România cunosc despre reținerea și arestul lui Trocin.

Întrebat ce urmează să se întâmple mai departe cu acesta, Tentiu a precizat că Republica Moldova nu-și extrădează cetățenii, însă, dacă autoritățile din România vor dori să ceară Ministerului Justiției din Republica Moldova ca acesta să-și ispășească pedeapsa la Chișinău, urmează să transmită setul necesar de documente la Chișinău, iar instituția de resort va decide asupra acestui lucru.

În Republica Moldova Sergiu Trocin, împreună cu alte persoane, estorcau mijloace financiare de la agenți economici de pe teritoriul Republicii Moldova și converteau la conturi mijloacele bănești obținute prin infracțiune în vederea spălării lor.

Sergiu Trocin junior – fiul lui Gheorghe Trocin, fost membru al Curții de Conturi - a fost angajat în luna aprilie ca șef al Serviciului Audit Intern la Î.S. Administrația de Stat a Drumurilor, chiar dacă era dat în căutare internațională. Atât el, cât și angajatorul său, Veaceslav Teleman, au declarat atunci reporterilor Deschide.MD că nu văd o problemă în condamnarea sa în România şi în numirea sa ulterioară în funcție de răspundere la Transporturi. 

Chiar dacă redacţia deschide.md a scris, în luna septembrie, despre faptul că un condamnat în România și-a găsit un loc la o subdiviziune a Ministerului Transporturilor, cei de la Î.S. Administrația de Stat a Drumurilor nu s-au prea dat în vânt să ia măsuri în acest caz. Ulterior, după ce a apărut în presă informația că Trocin a fost reținut, reprezentanții Ministerului Transpoturilor au emis un comunicat prin care au informat că Trocin și-a dat demisia pe 13 octombrie 2016, la 3 zile diferență după ce managerul șef-interimar al Administrației de Stat a drumurilor, Veaceslav Teleman, a declarat reporterilor noștri că Trocin este, în continuare, angajat: „Da, el este în funcție”. 

Numele lui Sergiu Trocin, împreună cu alţi 23 de inculpaţi, a figurat într-un dosar penal intentat de procurorii români pentru spălare de bani, evaziune fiscală și contrabandă. Este vorba despre apartenența lui Trocin la o rețea de crimă organizată, ce se ocupa de fabricarea și transportarea țigărilor de contrabandă. În cadrul acțiunilor de urmărire penală, în dosarul „Fabrica de țigări de contrabandă", Sergiu Trocin a fost reținut de autoritățile române la sfârșitul lui 2010, iar la data de 27 mai 2015 Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat pe Sergiu Trocin la șapte ani de închisoare. Ceilalți 22 de membrii ai grupului au primit între cinci și 11 ani de detenție.

Detalii: EXCLUSIV / În România,condamnat pentru evaziune fiscală, în R.Moldova,pus șef pe AUDIT la „Drumuri”