FOTO // Maia Sandu a protestat la Parlament împotriva amnistiei fiscale
Legea amnistiei fiscale sârneşte nemulţumiri. Mai multe persoane - printre care şi liderul PAS, Maia Sandu - au protestat azi în faţa Parlamentului, nemulţumite că societatea civilă nu a fost consultată în acest sens. Protestatarii susţin că legea în cauză este dubioasă.
Printre protestatari a fost și liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, care a declarat presei că „această lege va legaliza banii furați”.
„Mesajul este unul foarte simplu, nu se poate să se aprobe o lege contestată de societatea civilă, pentru că noi credem că această lege va legaliza banii furați. Or noi credem că cei care au furat banii trebuie să fie sancționați și nu se poate ca o asemenea lege contestată să fie aprobată în grabă fără a fi consultată. Am văzut că au încercat să facă niște dezbateri, care au fost mimate, cu invitați care convin guvernării. Nu este unicul caz, pentru că guvernarea a decis să ignore societatea civilă, cetățenii și să guverneze fără să organizeze procese participative”, a declarat Maia Sandu.
Directorul de program Promo-LEX, Pavel Postică, susține că „acest proiect dubios duce la ideea că vine să legalizzeze acei bani care au fost furați prin acea schemă de furt a miliardului”.
„Principalul risc constă în faptul că bani ilegali sau aparent ilegali ar putea fi legalizați și în economia R. Molodva ar putea intra bani murdari. Aparent au fost mimate niște dezbateri pe interior în cadrul coaliției majoritare. Însă dezbaterea a fost anunțată cu o zi înainte iar noi nu am avut posibilitatea să participăm la aceste dezbateri. Mai mult decât atât, există legi în R. Moldova, în special cu privire la transparența decizională, care obligă autoritățile să respecte niște termene-standard”, a adăugat Postică.
Potrivit proiectului de lege, persoanele fizice vor putea beneficia de liberalizarea capitalului, iar pentru persoanele juridice proiectul prevede doar stimularea fiscală. Procesul se va derula în două etape:
- Declararea intenției
- Cererea de liberalizare cu achitarea taxei de 2%.
Liberalizarea capitalului oferă persoanelor fizice posibilitatea să-și declare și să-și liberalizeze capitalurile care anterior nu erau declarate. Aceasta se referă atât la mijlocele bănești, cât și la imobile, valori mobiliare, cote de participare la capitalul societăților cu răspundere limitată, mijloace de transport rutier etc. Poate fi supus liberalizării capitalul care anterior nu a fost obiect al impunerii, evitându-se penalizarea de natură fiscală. În acest fel, proiectul oferă o oportunitate unică de a introduce în circuitul economic legal anumite bunuri sau mijloace bănești, achitând o taxă de 2% din suma activelor liberalizate.
Liberalizarea capitalului presupune:
- declararea capitalului care anterior nu era declarat
- trecerea capitalului de pe numele deținătorilor formali pe numele deținătorilor reali
- reflectarea valorii reale de piață a activelor în vederea optimizării structurii activelor și impozitării ulterioare.
Cât ține de stimularea fiscală aceasta presupune, potrivit inițiativei, anularea datoriilor la buget sub formă de penalități, cu condiția că se achită suma datoriei de bază și taxa de 2%.