Responsabilii pentru protecția drepturilor copilului se spală pe mâini de moartea băiatului la Vatra
Moartea lui Valeriu Chiperi, un copil de 11 ani, la Centrul de Plasament pentru Copiii Orfani "Vatra", se pare că va trece fără urmări pentru cei responsabili: nimeni nu a fost pus sub învinuire şi nimeni nu are statut de învinuit, potrivit procuraturii. Mai mult decât atât, şefa Direcţiei municipale pentru Drepturile Copilului, Rodica Terehovschi, a declarat sec: " „Trebuia să-l ducă la măma acasă, dacă avea mamă”.
Deschide.MD a scris despre copilul de 11 ani, găsit fără suflare pe 1 decembrie dimineața, în camera de la centrul „Vatra” unde a fost plasat.
„Consider că era mai aproape să-l ducă la mama acasă, dacă are mamă, sau s-o cheme pe mama. S-a întâmplat ce s-a întâmplat, o nenorocire, care nu trebuia să se întâmple la noi la centru. Conform legii 140, noi l-am primit, l-am plasat, i-am acordat hrană și adăpost”, a declarat Rodica Terehovschi, șefa Direcției municipală pentru drepturile copilului.
După 20 de zile de la moartea băiatului, organele de anchetă spun că încă nu au expertiza medico-legală.
Șefa Direcției municipale pentru protecția drepturilor copilului, Rodica Terehovschi, a fost de negăsit la telefon, secretara tot ne spunea de fiecare dată că doamna este foarte ocupată.
Rodica Terehovschi
Am mers la direcție pentru a vorbi cu responsabili. Rodica Terehovschi nu a invitat reporterul în cabinet, ci a vorbit în antreu, vădit deranjată de faptul că cineva se interesează de băiatul care a fost găsit fără suflare într-o instituție care este în gestiunea Direcției pe care o administrează.
„La moment este deschis un dosar și se lucrează, și chiar nu putem oferi nicio informație. Dacă vreți, adresați-vă la organele competente. Vă pot spune doar că băiatului i s-au oferit toate cele necesare pentru a fi plasat de urgență în instituție”, spune doamna Terehovschi.
Întrebată dacă a fost sancționat cineva de la Centrul de zi şi de plasament temporar al copiilor orfani „Vatra”, Tererhovschi a răspuns simplu „Nu”. Femeia spune că nu are dreptul să spună cine a fost responsabil de tură în noaptea în care copilul a murit. „Vă zic, copilul a fost găsit în stradă, abandonat, fără părinți. Copilul era dezbrăcat. A fost plasat de urgență într-un centru de plasament unde i s-au acordat toate cele necesare. Era un copil care practica viața în stradă”.
Potrivit funcționare, băiatul nu a fost vagabond, dar în seara în care a fost găsit hoinărind pe străzi, era abandonat, de aceea, potrivit instituției, era un copil care „corespunde legii 140 – rămas fără supraveghere părintească”. Șefa de la protecția copilului spune că băiatul a fost plasat de urgență, pentru că așa „impune” legea. „El a fost plasat de urgență la centrul Vatra, pentru că așa ne impune legea. După plasare, trebuie găsit un alt mod de protecție. Având părinți, aceștia urmau să aibă grijă de el. În genere, dacă a spus că are mamă, trebuia să-l ducă la mama, și nu la centru”.
Șefa ne spune că o cunoștea pe mama băiatului, deoarece copilul a fost la evidență la ei, iar băiatul a fost plasat de câteva ori la Centru. Întrebată ce prezintă mama băiatului și dacă suferă de anumite vicii, șefa de de la protecția copilului ne-a spus: „Trageți singur concluziile. E o mamă... Eu tot am copii, dar ei nu ajung la ora 10 noaptea în stradă, dezbrăcați. Să vă răspundeți singur la întrebare. Un copil care a fost depistat fără supraveghere părintească de câteva ori este dintr-o familie care nu-i acordă atenţie. Mama, tata sunt oamenii care răspund de copil. Potrivit legii, acești părinți urmează să fie amendați”. Terehovschi spune că băiatul a fost chiar și la evidența dispensarului de psihiatrie.
Am întrebat-o dacă e o practică normală ca benefiarii de la Vatra să fie încuiați pe noapte în camerele în care sunt plasați. „Băiatul nu a fost încuiat cu cheia, nu a fost încuiat!”, ne spune Terehovschi.
Șefa direcției ne-a adus aminte că în vara acestui an câțiva minori au distrus geamuri la centru, au sărit la bătaie la angajatul care a rămas peste noapte, l-au descălțat și și-au bătut joc de el. „Știți prea bine că în toate aceste zece luni, cât mă aflu în funcție, am bătut la toate ușile ca să se ia măsuri. La moment, Guvernul ar trebui să adopte un regulament, sa aibă un centru special. Centrul Vatra nu este în totalmente predispus copiilor străzii. Este un adăpost destinat pentru copii orfani reîntorși la baștină, și nu pentru copiii străzii. El va fi un centru de plasament pentru copii și nu un centru specializat pentru copiii străzii. La acest departament trebuie să lucreze specialiștii. Copiii din afara Chișinăului sunt plasați la acest centru, apoi autoritățile lucrează cu copiii și părinții”.
Potrivit doamnei Terehovschi, cu băiatul care a decedat și cu părinții acestuia s-a lucrat foarte prost, dacă a ajuns de atâtea ori în stradă.
La centrul Vatra sunt câteva camere pregătite pentru copiii găsiți în stradă. În seara în care a fost plasat Valeriu Chiveri, nu au fost aduși alți copii din stradă, de aceea băiatul a înnoptat singur în cameră.
Întrebată câți maturi erau la centru în noaptea aceea, doamna Terehovschi a răspuns: „La centru se aflau beneficiarii. Eu cred că trebuie să lăsăm organele competente să-și facă treaba”.
Procurorul municipiului Chișinău, Igor Popa, a declarat că la cazul lui Valeriu Chiveri se lucrează. Totodată, expertiza medico-legală încă nu a fost finalizată, deoarece aceasta poate dura și câteva luni. Nimeni nu a fost pus sub învinuire în cazul lui Valeriu Chiveri și nimeni nu are statut de bănuit. Cauza decesului este cea care a fost anunțată în procesul verbal: intoxicație cu monoxid de carbon. „Mama băiatului a fost identificată, dar nu s-a prezentat la audieri. Încă nu se cunoaște cine a aprins salteaua, deoarece nu cunoaștem dacă băiatul a avut sau nu chibrituri sau brichetă. Băiatul a fost încuiat cu cheia și se afla singur în încăpere”, a declarat Igor Popa.