Fostul prim-viceprocuror, Andrei Pântea, și-a recunoscut imixtiunea în dosarul Caramalac și în transferul acestuia în Federația Rusă. Declarațiile sale au fost făcute în cadrul ultimelor două ședințe, inclusiv în timpul celei care a avut loc azi și s-a terminat cu puțin timp în urmă. Informația a fost confirmată pentru Deschide.MD de procurorul care gestionează cazul, Vitalie Galeru. Prin urmare, acuzarea a schimbat învinuirea înaintată lui Pântea aceasta fiind prevăzută de un articol ce cade sub incidența legii cu privire la amnistie. Totuși procurorul cere instanței să-l priveze pe Pântea de dreptul de a ocupa funcții publice pe un termen de trei ani.

Procurorul ne-a declarat că Andrei Pântea a recunoscut faptul că a dat indicații subalternilor săi ca aceștia să reia nemotivat urmărirea penală pe două dosare în privința lui Caramalac. Cele două cauze i-au fost distribuite procurorului Artur Sîrcu, iar pe 8 mai au fost conexate într-o singură procedură. Ulterior, Pântea a exercitat amestecul în urmărirea penală cerându-i lui Sîrcu să transfere dosarul în Federația Rusă. 

În mai, 2013 Sîrcu a întocmit două note informative pe numele lui Pântea prin care a propus transferul dosarului în FR, contrat regulamentului cu privire la organizarea activității de asistență juridică internațională. Pe 15 iulie, secția asistență juridică din cadrul PG spune că procedura de transfer nu întrunește toate condițiile. Cu toate acestea, Sîrcu, la indicația lui Pântea, fără a înlătură lacunele, dispune peste doar trei zile inițierea procedurii de transfer. La data de 25 iulie, Pântea semnează decizia de transfer. 

Ulterior, în scopul de a tăinui acțiunile sale, Pântea i-a dat indicație unui alt procuror - Iurie Ghervas - să întocmească o notă informativă în care să menționeze că stransferul dosarului Caramalac a respectat toate prevederile legale. 

În opinia procurorului, acțiunile lui Pântea au generat daune considerabile interesului general al societății, în special a fost îngrădit accesul și scopul justiției, iar acest fapt a prejudiciat reputația Procuraturii lăsând o amprentă negativă pentru credibilitatea acestei autorități publice. 

Procurorul a dispus modificarea învinuirii din ”depășirea atribuțiilor de serviciu” , în infracțiunea prevăzută de art 303. aliniat 3 ce se referă la „amestecul în înfăptuirea justiţiei şi în urmărirea penală”.

Am încercat să discutăm și cu Andrei Pântea, însă acesta ne-a promis declarații doar după pronunțarea sentinței.

Amintim că fostul prim-viceprocuror Andrei Pântea, care a asigurat şi funcţia de procuror general interimar al RM, a fost reţinut pe 11 octombrie de procurorii anticorupţie, într-un dosar deschis pentru depășirea atribuțiilor de serviciu în dosarul Caramalac.

Procuratura Anticorupție a anunțat atunci că temei pentru reţinerea fostului prim-adjunct al procurorului general, Andrei Pântea, au servit probele acumulate în acest caz, inclusiv declarațiile mai multor martori, potrivit cărora rezultă primirea indicațiilor privind transferul procedurii penale în privința lui Caramalac, precum și identificarea la domiciliul persoanei reținute, în rezultatul percheziției, a documentelor referitoare la cazul Caramalac.

Totodată vom aminti că la sfârşitul lunii iunie, într-o investigaţie Deschide.MD, anunţam faptul că Andrei Pântea i-ar fi ajutat pe cei de la comitetul de anchetă al Federației Ruse să claseze dosarul hoțului în lege Grigore Caramalac, alias "Bulgaru". Urmărirea penală a fost încetată în decembrie, 2015 - la un an și jumătate distanță de la transferul dosarului său la Moscova, procedură efectuată sub semnătura lui Andrei Pântea. Potrivit surselor noastre, la baza deciziei sale ar fi stat anumite interese pecuniare, iar fostul procuror Ivan Diacov ne declara atunci, conform unor zvonuri, că Pântea ar fi luat mită de circa un miliobn de dolari.