Platon vrea să fie audiat de procurori iar apărarea sa caută susținerea ambasadelor UE, SUA și FR
Omul de afaceri Veaceslav Platon le-a solicitat procurorilor să fie audiat, pe lângă dosarul în care este vizat, şi în alte cazuri în care ar putea depune mărturii. Platon a formulat în acest sens o cerere pe numele procurorului Andrei Băieşu, prin intermediul avocatului său, Ana Ursachi, care a opinat cu această ocazie că oamenii legii ar trebui să ia în considerare declaraţiile clientului său.
„De 12 zile, de când se află în Penitenciarul nr.13, Veaceslav Platon nu a fost încă audiat de niciun procuror”, a menționat în acest context Ursachi.
Avocatul susţine că „Platon nu este cercetat pentru implicarea sa în furtul miliardului, dar pentru o tranzacție de pe timpul când Plahotniuc a vândut acțiuni de la «Victoriabank»”, tranzacţie implicând o sumă de 80 de milioane de dolari, „deși, procurorii au găsit numai 49 de milioane de dolari din această sumă”.
Potrivit avocatului, clientul său declară că beneficiarul final a l furturilor bancare ar fi Vladimir Plahotniuc.
În cadrul aceleași conferințe de presă, avocatul rus Ilia Novikov a menționat că, deși extrădarea lui Platon nu poate fi anulată, instanța din Republica Moldova poate lua în considerare faptul că clientul său a fost extrădat ilegal.
Acesta a mai spus că Platon a fost transportat din Ucraina în Republica Moldova cu un avion particular, cu 12 locuri, iar extrădarea sa a avut loc cu o rapiditate extraordinară, ceea ce alimentează bănuiala că la mijloc au fost niște înțelegeri la nivel de structuri între partea moldoveneascvă și cea ucraineană. Totdată, avocatul nu subscrie afirmațiilor apărute în spațiul public, potrivit cărora ar fi avut loc o înțelegere directă între Vladimir Plahotniuc și președintele Ucrainei, Petro Poroșenko.
În aceeași conferință de presă, Novikov menționează că, după depozițiile lui Shor împotriva lui Platon, primarul de Orhei a fost transferat în arest la domiciliu. Avocatul nu exclude, ca atare, că ar fi fost o înțelegere între oamenii legii și Ilan Shor cu privire la depunerea depozițiilor și transferarea sa din arestul în izolator în arest la domiciliu.
Avocatul mai spune că acum caută susținerea diplomației Uniunii Europene, a SUA dar și a Federației Ruse, dat fiind faptul că Platon deține și cetățenia rusă: „Un reprezentant al ambasadei ruse poate merge să-l viziteze în izolator, pentru că Platon este și cetățean rus”
„Doar simpla prezență a unui diplomat în sala de judecată ar face cumva ca magistrații să procedeze corect”, a menționat Novicov.
Amintim că Platon a fost dat în căutare internațională la 25 iulie, pe numele său fiind emis un mandat de arest pe un termen de 30 de zile. Exact în aceeași zi, „Raiderul nr. 1 din spațiul CSI” a fost reținut la Kiev de autoritățile ucrainene. Ulterior, instanţa ucraineană a emis pe numele său un mandat de arest pentru 40 de zile, timp în care avea să urmeze procedura de extrădare.
Mandatul de arest a fost eliberat de către autoritățile de la Chișinău după ce procurorii au efectuat percheziții și ridicări de documente în mai multe bănci, la oficiile unor firme, precum și la domiciliile mai multor persoane, inclusiv în urma unui autodenunț al lui Ilan Shor, care a precizat că i-a dat credite de la BEM lui Platon, ce nu au mai fost întoarse. Măsurile au fost întreprinse în cadrul unui dosar din ancheta extinsă privind frauda bancară. Potrivit oamenilor legii, dosarul respectiv are conexiuni cu un alt dosar privind spălarea celor 20 de miliarde de dolari printr-o bancă moldovenească.