Guvernul României a decis să continue finanţarea construcției și renovării grădiniţelor din RM
Guvernul României a decis să continue finanţarea construcției și renovării grădiniţelor din Republica Moldova. Despre acest lucru s-a discutat aseară la un eveniment organizat de Ambasada României, undes-au totalizat rezultatele implementării Programului de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul de la Bucureşti pentru construcția și renovarea instituțiilor preșcolare din ţara noastră. În cadrul acestui Program au fost reparate 832 de grădinițe din toate raioanele Republicii Moldova.
Premierul Pavel Filip a menționat că asistența financiară oferită de România este foarte importantă pentru țara noastră și a oferit posibilitatea pentru mii de copii să obțină cunoștințe în condiții moderne, iar pentru alte mii de angajați să activeze în condiții mai bune de muncă. Totodată, Pavel Filip a apreciat înalt decizia Guvernului de la București de a continua proiectul și în anul 2016, oferind suplimentar trei milioane de euro, sub formă de grant, pentru repararea a încă 85 de grădinițe din Republica Moldova.
"Deseori relațiile dintre state sunt privite de către cetățeni ca fiind ceva abstract, de această dată însă, avem exemplul unor proiecte care au fost materializate în domenii foarte importante pentru societate. Asistența oferită, ne demonstrează încă odată că România a fost şi rămâne în continuare cel mai consecvent susţinător al Republicii Moldova", a subliniat Prim-ministrul Pavel Filip.
În același timp, șeful Cabinetului de miniștri a vorbit despre faptul că modernizarea domeniului educației şi oferirea tinerei generaţii posibilitatea de a-şi dezvolta capacităţile profesionale este o prioritate pentru Guvernul de la Chișinău, care va continua să investească în acest sector. „Copiii sunt viitorul nostru, doar că sprijinul pentru ei trebuie să vină în prezent şi nu în viitor. Haideţi să construim împreună viitorul copiilor noştri", a conchis Pavel Filip.
La rândul său, ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniță, a evidenţiat că ţara sa a fost permanent alături de Republica Moldova, a oferit sprijin în educaţie, precum şi în alte domenii unde i s-a solicitat. Totodată, diplomatul român a spus că rezultatele bune obţinute în cadrul Programului au convins Guvernul de la Bucureşti să continue finanţarea acestuia.
„Acest Program nu înseamnă doar cifre, înseamnă în primul rând oameni. Nu valoarea de 23 milioane de euro este importantă, nu este important nici măcar faptul că 832 de instituţii preşcolare au fost renovate. Important este educaţia, important este că fiecare a doua grădiniţă din Republica Moldova a beneficiat de acest program, importanţi sunt cei peste 200 de mii de beneficiari ai programului, copiii care frecventează grădiniţe la standarde europene, părinţii care se pot angaja ştiindu-şi copiii în siguranţă, angajaţii şi cadrele didactice care merg la serviciu", a accentuat Daniel Ioniță.
Din banii acordaţi de Guvernul României, până în prezent au fost renovate 832 de grădiniţe. În funcţie de probleme, în instituţii au fost reparate acoperişurile, instalate sisteme de încălzire şi au fost amenajate terenuri de joacă.
"Avem circa 240 de grădiniţe izolate termic care duc nemijlocit la economii atât în bugetul local cât şi în cel al ţării", a declarat directorul executiv al Fondului de Investiţii Sociale din Moldova, Mircea Eşanu.
Programului de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru construcția și renovarea instituțiilor preșcolare din Republica Moldova a fost lansat în 2014 şi este implementat de Fondul de Investiţii Sociale. Timp de doi ani, au fost alocaţi 23 milioane de euro pentru repararea şi remobilarea a 832 grădiniţe din toate raioanele ţării.