Cazul decesului la Centrul Vatra / Avocatul managerului acuză procurorii: „Caută țap ispășitor”
Avocatul Tamarei Pisarenco, directorul centrului de plasament pentru copii orfani „Vatra”, cercetată penal în cazul morții unui copil de 11 ani, consideră că clienta sa este un țap ispășitor pentru oamenii legii, care caută cu orice scop să pedepsească pe cineva pentru tragedia care a avut la în noaptea de 1 decembrie. Procurorul municipiului Chișinău, Igor Popa, spune că este cercetată activitatea întregului Centru Vatra, iar sub învinuire pot ajunge și responsabili de la primărie.
Avocatul Vasile Țaulean spune că majoritatea informațiilor despre tragedia de la Centrul Vatra apărute în mass-media sunt eronate.
Domnul procuror al municipiului Chișinău, Igor Popa a solicitat la Curtea de Apel ca Tamara Pisarenco să fie neapărat arestată, pentru că ar fi vorba de un caz de rezonanță socială.
Potrivit avocatului, Tamara Pisarenco nu poate purta responsabilitate pentru moartea copilului din simplul motiv că aceasta nici nu a știut de plasarea acestuia la Centrul Vatra. A aflat despre băiatul Valeriu Chiverea abia a doua zi dimineața, când copilul a fost găsit fără suflare.
„Minorul respectiv a aprins o saltea în încăperea în care a fost cazat. A vrut probabil să iasă din încăpere, însă nu a avut posibilitate și s-a intoxicat cu bioxid de carbon”, spune avocatul Vasile Țaulean. Tamara Pisarenco este cercetată pe articolul penal „Depășirea atribuțiilor de serviciu”, iar asistentul social care a făcut tura în noaptea în care a murit copilul este cercetat conform articolului „Omor intenționat cu circumstanțe agravante”.
Avocatul susține că în acțiunile Tamarei Pisarenco nu există indici componenți prevăzute articolul 328 (depășirea atribuțiilor de serviciu), deoarece nu săvârșit „acțiune activă”. Dumneaei nici nu a fost informată despre cazarea băiatului. Deci, potrivit avocatului, Tamara Pisarenco nu poate fi învinuită, deoarece ea nu a făcut nimic.
„Organul de urmărire penală urmează să demonstreze că există o legătură cauzală dintre acțiunea ei că a plecat de la serviciu, legal, la ora 18:30 și decesul copilului. Este evident că o asemenea cauzală nu există. A fost înaintată o învinuire abuzivă și ilegală”.
Avocatul spune că procurorul municipiului Chișinău, Igor Popa a dat dovadă de neprofesionalism din această cauă, procurorul ar trebui să fie cercetat penal. „În actele procesuale nu a fost arătată legătura dintre deces și faptul lipsei Tamarei Pisarenco de la serviciu”, spune avocatul. Avocatul l-a acuzat pe procurorul municipal Igor Popa de rea intenție în cazul doamnei Pisarenco și l-a numit drept „analfabet și incompetent”.
Mai mult, avocatul susține că în cazul doamnei Pisarenco nu poate fi vorba doar despre depășirea atribuțiilor, dar nici măcar neglijență în serviciu. „Neglijența în serviciu presupune că persoana nu a prevăzut o situație, însă Tamara Pisarenco nu putea prevadă din moment ce nici nu știa despre aflarea copilului în Centru”, spune avocatul.
Vitalie Țaulean presupune că, din moment ce copilul era toxicoman, acesta a aprins salteaua din odaie pentru a inhala substanțe toxice.
Persoana care a rămas responsabilă a în acea seară, Anatolie Chiochiros, un student de la Universitatea de Crimonologie, care are vârsta de 19 ani, a intrat în repetate rânduri în camera în care a fost cazat Valeriu Echiverea, deoarece acesta făcea scandal. Ultima dată asistentul l-a vizitat pe Valeriu la ora 3 noaptea, iar copilul s-a astâmpărat. La etajul în care a fost cazat copilul se aflau încă trei camere, Eschiverea însă a fost plasat în acea cameră în care ușa de la intrare nu avea mâner în partea interioară a odăii, iar celelalte încăperi aveau o ușă funcțională. Avocatul susține că băiatul nu a fost încuiat, pur și simplu ușa era defectă.
Avocatul susține că, pe cazul băiatului mort la Centrul Vatra urma să se sesizeze Rodica Terehovschi, șefa Direcției municipale pentru drepturile copilului în gestiunea căreia se află centrul cu reputația rea.
Igor Popa, procurorul municipiului Chișinău, a declarat că instituția de urmărire penală are scopul de elucida toate circumstanțele tragediei și că doamna Pisarenco nu este singura cercetată pe acest caz. „Procuratura Municipiului Chișinău instrumentează în toată complexitatea sa, sunt mai multe versiuni și sunt vizate mai multe persoane inclusiv persoane cu funcții de răspundere și din cadrul primăriei. Pentru noi este straniu că avocatul care a fost citat împreună cu clienta lui la Procuratură nu s-au prezentat și nu au utilizat căile legale procesuale pentru a-și expune punctul de vedere. Este vorba despre decesul unui copil minor, un caz foarte sensibil. Noi suntem obligați să cercetăm toate persoanele. Noi vorbim în general despre activitatea Centrului pe care îl conduce. Copilul a fost întemnițat și s-a intoxicat cu fum în situația în care el nu a avut posibilitatea să părăsească încăperea”, a declarat Igor Popa.