Platon a ajuns cu „șmecheriile” la CC. Nu-i place un articol din Codul de procedură penală
Curtea Constituţională va fi sesizată pentru a examina neconstituţionalitatea unui articol din Codul de procedură penală, solicitată de avocaţii lui Veaceslav Platon, cererea cărora a fost admisă, astăzi, de instanţă.
După ședința de judecată de astăzi procurorul anticorupție, Andrei Băieșu a declarat că „a fost admisă o cerere de admitere a neconstituționalității asupra unui articol din Codul de procedură penală, fapt care a dus la emiterea încheierii judecătorului de instrucție privind sesizarea Înaltei Curți pentru a se expune asupra cererii respective”.
Acuzatorul a adăugat că avocații au cerut audierea anumitor persoane: „noi vom răspunde conform Codului de procedură penală și vom decide, fie îi admitem, fie îi respingem”
Referitor la declarațiile avocatei Ana Ursachi precum că apărarea a fost obligată ca să semneze că nu va divulga informații din dosar, procurorul a menționat că „situația respectivă a fost creată pentru a nu divulga și pentru a nu pregăti poziția celorlați participanți la proces”.
„Informația este necesară ca să fie secretă până la expediarea dosarului în judecată. Încă decurge urmărirea penală. Sunt mai multe persoane care urmează a fi audiate pe caz”, a adăugat procurorul.
De precizat este faptul că avocatul Ana Ursachi a declarat azi că apărătorii lui Platon „au fost obligați să semneze că nu divulgă date din dosar". Iar pe această cale Ursachi a precizat că se vor adresa în instanță ca „să anuleze această interdicție".
Ursachi a mai precizat că apărarea a cerut recuzarea judecătorului care a examinat recuzarea primului judecător. Din motiv că legea nu permite acest lucru, avocații au cerut excepție de neconstituționalitate.
Amintim că Platon a fost dat în căutare internațională la 25 iulie, pe numele său fiind emis un mandat de arest pe un termen de 30 de zile. Exact în aceeași zi, supranumitul „Raiderul nr. 1 din spațiul CSI" a fost reținut la Kiev de autoritățile ucrainene. Ulterior, instanţa ucraineană a emis pe numele său un mandat de arest pentru 40 de zile, timp în care avea să urmeze procedura de extrădare.
Mandatul de arest a fost eliberat de către autoritățile de la Chișinău după ce procurorii au efectuat percheziții și ridicări de documente în mai multe bănci, la oficiile unor firme, precum și la domiciliile mai multor persoane. Perchezițiile au fost făcute după ce primarul de Orhei Ilan Shor a depus un autodenunț în care spune că i-a dat lui platon credite de 80 de milioane de euro de la BEM. Măsurile au fost întreprinse în cadrul unui dosar din ancheta extinsă privind frauda bancară. Potrivit oamenilor legii dosarul respectiv are conexiuni cu un alt dosar privind spălarea celor 20 de miliarde de dolari printr-o bancă moldovenească.