Ministerul justiţiei a anulat regulamentul privind accesul avocaţilor în Penitenciarul nr.13. Până când documentul va fi perfecţionat, apărătorii se vor putea vedea cu clienţii lor în baza prevederilor din Codul de executare. Declaraţia a fost făcută pentru Deschide.MD de ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari, după ce reporterii noştri l-au sunat pentru a-i cere o reacţie la nemulţumirile avocaţilor privind bulversările atestate în programul de activitate al instituţiei de detenţie.

Ministrul a mai spus că a dat ordin să fie majorat numărul locurilor destinate întrevderilor dintre avocaţi şi deţinuţi. Cât despre anunţurile repetate afişate pe uşa Penitenciarului prin care se înştiinţează despre devierile de la programul tradiţional de muncă, şeful de la Justiţie a spus că va documenta subiectul şi va întreprinde măsurile care se impun. 
 
Am încercat ulterior să aflăm de la ofiţerul de presă al DIP ce se va modifica după anularea regulamentului la care s-a referit ministrul, întrebare la care ni s-a răspuns pe o notă firească:
 
"De fapt, acest regulament intră în vigoare la 1 octombrie, iar de pe 12 septembrie el a început să fie aplicat cu scopul de verifica funcţionalitatea lui. Astăzi el a fost anulat pentru că s-a ajuns la concluzia că necesită a fi îmbunătăţit. Între timp avocaţii  se vor conduce de Codul de executare şi statutul executării pedepsei. Numărul vizitelor rămâne nelimitat în zilele lucrătoare, iar în zilele de odihnă acestea sunt posibile cu înştiinţarea prealabilă cu cel puţin 6 ore înainte de vizita propriu-zisă", a declarat Ana Botez, ofiţer de presă al DIP.

Cât despre număul locurilor destinate întrevederilor, sursa citată ne-a spus că Penitenciarul 13 are în prezent 6 astfel de camere. 

Amintim că săptămâna trecută avocaţii din Moldova au cerut printr-un apel public intervenţia ministrului Justiţiei pentru înlăturarea abuzurilor la Penitenciarul nr. 13. 

Apărătorii au cerut „adoptarea unor măsuri urgente în vederea curmării isprăvilor abuzive ale unor angajaţi din sistemul penitenciar, abuzuri care depășesc orice limită şi provoacă avocaţii, în semn de protest, la acţiuni mai puțin ordinare de solidarizare profesională, manifestări publice şi boicotarea activităţilor procesuale".

Pe data de 13 septembrie, avocaţii Valeriu Pleșca și Veaceslav Iacob Țurcan spun că nu au fost lăsați să își vadă clienții, fiind impuși să îndeplinească o cerere pe care ei o cataloghează ca fiind „ilegală".

Un alt caz s-a întâmplat pe data de 1 septembrie când reprezentanţii Peniteciarului nr.13 i-au interzis astăzi lui Ion Vâzdoagă - avocatul lui Veaceslav Platon ca să-şi vadă clientul. Aceştia i-au arătat cu degetul la un anunţ de pe uşă pe care scrie că "în legătură cu începerea noului an de învăţământ, activitatea zilnică a Penitenciarului nr.13, la data de 01.09.2016 va fi finisată la ora 15:00" [n.r. corect: finalizată, în loc de finisată].

Atunci ofiţerul de presă al DIP ne-a spus că spus: în conformitate cu codul muncii, femeile care au copii au mers să-i ia de la şcoală, dar programul penitenciarului nu s-a modificat. Doar femeile au putut pleca mai devreme, în rest toţi şi-au continuat munca la fel ca în celelalte zile lucrătoare. De fapt, anunţul a fost formulat greşit. Avocaţii au putut intra la deţinuţi".

Cazuri similare s-au întâmplat şi în zilele următoare, iar avocaţii spun că ele au început să devină "fenomen" după ce la '13 a fost dus omul de afaceri, Veaceslav Platon.