Tiraspolul a prelungit starea de urgență în economie până la sfârșitul anului. Regiunea separatistă se plânge că nu-i ajunge gaz
Așa zisul Soviet Suprem de la Tiraspol a prelungit starea de urgență în economie în regiunea separatistă până pe 31 decembrie. Decizia a fost luată la propunerea liderului transnistrean, Vadim Krasnoselski, din cauza situației complicate din sectorul energetic.
Amintim că pentru luna noiembrie, Gazprom a confirmat doar 5,7 mln. m3 de gaz pe zi pentru R. Moldova, ceea ce reprezintă 51% din volumele agreate conform contractului.
Drept rezultat, Moldovagaz a anunțat că va livra regiunii doar 69 mln. m3, ceea ce constituie 2,3 mln. m3/zi. Transnistrenii au precizat că ei și-ar dori circa 100 mln. m3 pentru consumul intern al populației și asigurarea infrastructurii sociale și economice. La fel, potrivit lor, sunt necesare încă 90 mln. m3 pentru activitatea Centralei de la Cuciurgan care să asigure 100% din energia electrică necesară malului drept.
Văzând că Moscova nu pune presiuni pe Chișinău ca să-i dea mai mult gaz Tiraspolului, așa zisul lider transnistrean, Vadim Krasnoselski, a trimis o scrisoare în acest sens către conducerea ONU și OSCE.
Deschide și: Moscova nu crede în lacrimile transnistrenilor, așa că separatiștii se plâng pe Chișinău la ONU și OSCE
Anterior, așa zisul președinte al Transnistriei a acuzat R. Moldova că ar încerca să șantașeze Rusia cu scăderea livrărilor de gaze naturale în Transnistria.
Iar așa zisul ministru de Externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, a acuzat R. Moldova de criza energetică creată în regiune și a cerut ajutorul Federației Ruse în identificarea unor ”mecanisme optime de depășire a situației”.
Deschide și: Tiraspolul lansează noi acuzații la adresa R.Moldova și cere ajutorul Rusiei în depășirea crizei energetice
În acest context, așa-zisele autorități transnistrene au amenințat anterior că se vor plânge Rusiei pe Moldovagaz.
Drept reacție, directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat că întreprinderea pe care o conduce are dreptul să decidă cum să distribuie volumele de gaze naturale procurate de la Gazprom în funcție de îndeplinirea prevederilor contractuale de către concernul rus.