Auditul finanţării Republicii Moldova în perioada 2007-2015 la care se face referire în Raportul Curţii europene de Conturi, este un audit de evaluare a performanței și nu a conformității care este adresat în mare parte Comisiei Europene. De această părere este expertul în economie Roman Chircă care susține că auditul se focusează pe efectele pe care le-a produs asistența tehnică europeană.

E un audit de evaluare a performanţei, nu a conformităţii şi este adresat, în mare parte, Comisiei Europene. Caracterul acesta îl are, în opinia expertului în economie Roman Chircă, auditul finanţării Republicii Moldova în perioada 2007-2015, la care se face referire în Raportul Curţii Europene de Conturi.

Auditul finanţării Republicii Moldova în perioada 2007-2015, la care se face referire în Raportul Curţii Europene de Conturi, este un audit de evaluare a performanței și nu a conformității şi este adresat în mare parte Comisiei Europene.

Chircă susţine că auditul respectiv se focalizează pe efectele pe care le-a produs asistența tehnică europeană.

„În mare parte, auditul stabilește că impactul la implementare este unul limitat, ceea ce înseamnă că nu s-au atins acele obiective care, în mare parte, erau foarte vag trasate. În virtutea anumitor factori obiectivi, inclusiv lipsa de cooperare din partea Republicii Moldova, dar și a Comisiei Europene, s-a produs acest efect limitat, fie că vorbim de reforma justiției, de lupta cu corupția și de multe alte proiecte. De fapt, în mare, raportul se adresează Comisiei Europeane și se bazează pe modul de implementare a asistenței tehnice europene în perioada 2007 - 2015. Față de alte rapoarte de audit, din alte state, nu este ceva deosebit", a precizat expertul.

Expertul precizează că acest audit se axează pe modul de elaborare a proiectelor europene și monitorizarea implementării lor.

„Acest raport nu va influența asistența externă. Mai degrabă, auditul accentuează calitatea proiectelor, calitatea obiectivelor stabilite în cadrul acestor proiecte. Astfel, perioadei de elaborare a proiectelor se va acorda o atenție mai minuțioasă și se va depune, respectiv, o muncă mai calitativă pentru implementarea acestor proiecte. Este recunoscut ca un obstacol lipsa de cooperare din partea Republicii Moldova, iar acest lucru poate fi explicat și prin schimbarea frecventă a guvernelor. Au avut loc schimbări fundamentale în construcția coalițiilor. Raportul se referă la perioada 2007, când erau comuniștii la guvernare, până în 2015, când au fost foarte multe crize politice care, într-un fel, explică, dar nu justifică lipsa de cooperare a părții moldovenești", a mai adăugat Chircă.

În concluzie, Chircă a menționat că auditul este unul de performanță și sugerează că asistenţa tehnică europeană ar putea fi gestionată mai eficient: „Acest lucru este o caracteristică a auditului de performanță. În baza unei metodologii, acest tip de audit are o doză de subiectivism față de auditul de conformitate, în care se arată cum sunt cheltuite mijloacele acordate proiectelor".

De celaltă parte, expertul Sergiu Gaibu consideră că, în urma prezentării acestui raport, Comisia Europeană va fi mai reticentă în alocarea de noi fonduri pe o perioadă scurtă de timp. Totodată, un aspect pozitiv pe termen lung este că vor fi implementate mecanisme mai eficiente de gestionare a acestor fonduri.

„E bine că banii care vor veni vor fi gestionați după mecanisme mai bune. Cea mai mare parte din acești bani vor contribui la dezvoltarea Republicii Moldova. Când se va recăpăta încrederea, atunci banii vor ajunge în beneficiul cetățenilor", a dăugat Gaibu.

Amintim că ieri a fost publicat raportul Curții Europene de Conturi cu privire la auditul finanţării Republicii Moldova în perioada 2007-2015. În acest raport este menționat că Republica Moldova a beneficiat – începând cu 2007 – de 782 milioane euro cu titlu de ajutor: câte 37 euro pe cap locuitor. Aceasta este „cea mai ridicată sumă acordată unei țări din vecinătatea estică a UE".

Autorii documentului mai spun că UE întâmpină dificultăți semnificative la implementarea asistenței în Republica Moldova și că puține elemente demonstrează că sprijinul din partea UE a contribuit la realizarea unor progrese în Republica Moldova.

De precizat este și faptul că preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat astăzi că instituţiile abilitate vor pregăti un raport în legătură cu auditul europenilor pe marginea fondurilor acordate RM. Raportul respectiv va fi discutat la şedinţa Comisiei pentru integrare europeană.