Oare ce nu sfințesc preoții ruși?

Ei n-au nici o problemă în a da cu agheasmă tancuri, tunuri, Kalașnikoave, care mai apoi sunt folosite în Ucraina sau alte țări prietene. Pe mulți preoți ruși îi vedem în marșuri direct cu insigne cu secera și ciocanul și zvastici. Ai impresia că și crucea e pentru ei o simplă insignă de colecție.

Ieri, 22 septembrie, a venit și rândul lui Dodon. Cum a spus un prieten din redacția deschide.md: “I-o pus mâna în cap. Unde o uns Țarul, o pus mâna și Patriarhul”. Dacă tot suntem în campanie electorală, Dodon a fost la fotoshooting cu Pariarhul Kirill al Moscovei și al întregii Rusii.

Iată comunicatul Patriarhiei Ruse (apropo, site-ul are o versiune și în română):

La 22 septembrie 2016, la reședința Patriarhală de lucru din stradela Cistyi, or. Moscova, Sanctitatea Sa Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii Chiril l-a primit în audiență pe președintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, deputatul Parlamentului Republicii Moldova I.N. Dodon.

La întâlnire a participat președintele Comitetului Dumei de Stat a Adunării Federale a Federației Ruse pentru problemele Comunității Statelor Independente, integrarea euroasiatică și relațiile cu compatrioții L.E. Slutski.

Pe parcursul convorbirii au fost discutate problemele legate de situația social-politică din Moldova”.

Și eu care credeam că Dodon a mers la Patriarh să discute despre credință și biserici. Nici vorbă! Cum scrie în comunicat: au discutat despre situația social-politică. Așa e în campanie electorală! Și dacă Dodon deja avea poză cu Putin, și-a făcut temele cu o vizită pe muntele Athos (unde călugării sunt obligați să primească toți păcătoșii și nu le pot interzice să nu-și facă fotografii), pentru alegerile prezidențiale a primit verde și pentru o poză cu Patriarhul Kirill. Patriarhul care-i legitimează toate acțiunile agresive de ocupant ale lui Putin, care vorbește despre Putin ca despre Țar.

Astfel de acțiuni ale Bisericii Ortodoxe Ruse ne demonstrează ceea ce știm deja: biserica lor este o unealtă politică în primul rând, iar pravoslavnic nu mai e demult sinonim cu ortodox. Nu degeaba Biserica Rusă n-a vrut să participe la Sinodul Bisericilor Ortodoxe din Grecia. Ea nu se mai simte bine printre Bisericile Ortodoxe. Se vrea deasupra lor, dar de fapt e mult sub.

Astfel de întâlniri electorale ar trebui să le dea mult de gândit preoților moldoveni care fac parte din Mitropolia Moldovei ce ține de Patriarhia Rusă. Le convine să rămână niște unelte politice sau să fie preoți pe bune? Dacă vor pe bune, au alternativă: Mitropolia Basarabiei a Patriarhiei Română.