Ieri, pe Deschide.md, Svetlana Maftei a publicat un interviu cu un politician foarte sincer, asta nu înseamnă că şi bun. Interviul e mare, dar vi-l recomand. Pentru că el reprezintă faţa adevăratului politician moldovean: stă la masă cu toţi, indiferent de ideologii, de partide, că toţi sunt „băieţi buni şi deştepţi”. Chiar şi atunci când îşi trag ţeapă unul altuia. Prietenia lor durabilă constă în faptul că ne trag ţeapă nouă tuturor, celor din afara politicii, celor care îi alegem.

Este vorba de Igor Grigoriu, apropiat al lui Dodon, apropiat al lui Voronin, apropiat al lui Şor, apropiat al multora de pe stânga şi al altor „băieţi deştepţi”. Iată a bucăţică reprezentativă a interviului:

„— Cu Vlad Plahotniuc vă cunoaşteţi?

— Da. 

— Când v-aţi cunoscut?

- Aş putea să nu răspund?... Ceea ce vă pot spune cu siguranţă este că, în Republica Moldova, toți ce care sunt implicați în politică – Guvern, Parlament, businesul mare – se cunosc foarte bine și asta nu trebuie să te temi să o spui, după cum o fac mulți alții care, astăzi, aspiră la mai mult, nu poți să fii fățarnic. Pe Vlad Plahotniuc l-am cunoscut în 2006, în cadrul activității mele legate de Ministerul Economiei, de Agenţia Proprietăţi Publice. În acea perioadă eram într-o echipă cu Igor Dodon.

— Dvs. aţi avut o relaţie bună cu Vlad Plahotniuc?

— Destul de bună. Am o stimă faţă de acest om: este foarte bun organizator. 

— Dar domnul Dodon avea o relaţie bună cu Vlad Plahotniuc?

— Dar Dvs. cum credeţi, dacă ambii făceam parte din aceeaşi echipă….

— Aţi fi gata să faceţi parte din echipa lui, a PD?

— Liber, dar mi-aş dori să fie lichidată chestia asta legată de oligarhie.

— Dar cu Veaceslav Platon vă cunoaşteţi?

— Da. Şi pe el îl respect – pentru abilităţile pe care le are. E băiat foarte deştept. Tot timpul mi-a făcut plăcere să discut cu el.

— Când v-aţi văzut ultima dată?

— În 2013, la nunta cumătrului Sergiu Sârbu. Platon m-a întrebat atunci dacă nu mă tem să fiu singurul comunist în acel anturaj.  

Şi dacă tot m-aţi întrebat de el, mi-am amintit o discuţie pe care o avusem la un moment dat cu Shor. El m-a întrebat de ce şi de când nu mai vorbesc cu Dodon, apoi mi-a spus că nici el nu mai vorbeşte. L-am întrebat: „De ce, doar i-ai finanţat campania în 2011?”. La care el mi-a răspuns: „Nu doar eu, noi i-am finanţat-o împreună cu Slava Platon”.

— Cu domnul Dodon când şi de ce v-aţi certat?

— Am fost, foarte mulţi ani, prieteni foarte buni, prieteni de familie. Ne-am certat în 2011. Noi eram la odihnă cu familiile, într-un hotel de lux din Dubai, aproape de Burj Khalifa.”

În interviu apar şi alte amănunte (ah, Sergiu Sârbu la nunta lui Platon!). Cum Şor conduce Orheiul prin firma sa – din miliardul furat, la care e angajat fostul şef al vămilor, Tudor Baliţchi – fost apropiat al lui Filat; cum se făceau privatizările cu Dodon şi Voronin; cum stânga prorusă câştigă Găgăuzia; cum alegătorii sunt naivi (sau bătuţi în cap) şi nu l-au întrebat în campanie pe Şor despre miliardul furat etc.

Igor Grigoriev chiar mimează şi procese de conştiinţă că s-ar putea să fi fost plătit din miliardul furat. Dar nu prea tare, cât „un grăunte”. Oricum, de mult nu am citit un interviu care să pară rupt dintr-o carte de literatură. Şi nu orice literatură, ci postmodernă cu influenţe absurde. Asta e viaţa politică din Moldova, uluiţi-vă!