A început! De acum încolo va fi vesel. Am intrat în perioada electorală și ne îndepărtăm cu o viteză cosmică de realitate. Planeta Moldova rămâne undeva departe şi noi atingem deja înălțimi stratosferice. Încă puțin și vom scăpa și de propulsoare, iar mișcările în imponderabilitate se supun altor legi. Debarasate total de povara gravitației, deplasările în spațiul mediatic vor depinde doar de impulsurile astronauților...

Ceilalti, rămași jos, vor urmări aventurile lor ca pe ceva care se întâmplă undeva departe, fără incidență directă asupra cotidianului lor. Dar asta doar până când nava spațială și tot gunoiul cosmic nu le va cădea în cap, imediat după scrutin. E drept că ei pot alege: să le pice ceva mic, care să nu-i omoare de tot, ori... Nu știu de ce, dar în asemenea perioade îmi vine în minte un cântecel de-al lui Pavel Kașin: „Открытый космос в ее голове”...

GRABA NU STRICĂ TREABA La momentul în care scriu acest text tocmai 21 candidați și-au înregistrat intențiile la CEC! Înghesuială mare! Să vedem câți vor rămâne până la sfârșitul lunii. Pentru moment doar doi candidați, Lupu și Ghimpu, au adus la CEC semnăturile necesare. Candidatul PD-ului a făcut-o în chiar prima zi! Performanță uluitoare și, la prima vedere, dubioasă. Adică cum? Să te expui în asemenea hal? Am putea să-i acuzăm pe PD-iști de prostie, dacă am uita de un simplu detaliu: candidații vor apărea pe buletinul de vot în ordinea depunerii dosarelor (Dacă semnăturile vor fi validate, dar aici oare are cineva dubii că vor fi? Vă asigur, nu sunt ei proști pân-într-atât, încât să falsifice iscăliturile). Astfel, candidatul Marian Lupu va figura în cap de listă, iar Mihai Ghimpu – al doilea. Stați puțin, dar la ce bun? Nu trăim noi într-un „stat capturat” în care atotputernicul Plaha controlează absolut totul? Să înțelegem că mașinării la CEC nu poate face? Se pare că nu prea, şi nici acele voturi ipotetice care s-ar datora locului pe buletin nu sunt deloc ignorate... De dragul lor PD-ul a acceptat să fie acuzaţi că ar fi folosit mașinăria administrativă din plin (de parcă acei dinaintea lor nu ar fi făcut-o, ori, dacă ar fi fost alții în locul lor, ar fi procedat altfel...). Voi cum știți, dar eu văd aici un semn pozitiv și o licoare de speranța.

MILIONUL INVENTAT Citez: „[cerem] Auditul extern al Registrului de Stat al Alegătorilor şi al Registrului de Stat al Populaţiei, pentru a stabili care este motivul creşterii explozive a numărului de alegători, cu peste un milion de persoane, în condiţiile descreşterii continue a populaţiei Republicii Moldova”, dixit Partidul „Platforma DA”.

Datele problemei: Avem

1) Nr. de alegători 2016, anunţat de CEC acum două săptămâni: 3.237.032.

2) Nr. de alegători incluşi în listele electorale în 2014: 2.800.827. (Notă: Nu pot să știu dacă cifra enunțată de CEC în 2016, bazată pe Registrul de Stat al Populației poate fi comparată cu „numarul de alegători incluși în listele electorale” din 2014).

3.237.032 – 2.800.827 = 436.205. Cam asta ar fi diferența (ipotetică, vedeți nota de mai sus). Eu unul zic că și această diferență e mare, dar nicidecum nu este peste un milion de persoane. Năstase, elementar, minte. În schimb, eu am făcut calculele mele de pe un tabel de la registru și am obținut 3.170.202 de cetățeni cu drept de vot. Să trecem peste acele 8.407 de persoane care au peste 90 de ani... Impresionant de mulţi! (oricât de cinici nu am fi, dar ei nu valorează decât 0.5%, dacă e să aplicăm același absenteism ca în 2014). Diferența obţinută față de cei anunțați de CEC e de 66.830 de persoane. Iar asta înseamnă cam 4%, utilizând aceleași referinţe din 2014. Cam așa calculez eu, concluziile să le faceți care le doriți. Ori căutați singuri.

REFERENDUM NU VA FI! Nici mie nu-mi place cum arată Chișinăul, chiar dacă nu trec pe acolo decât o singură dată pe an și aia doar în treacăt. Dar eu sunt împotriva referendumurilor de acest soi. Nu pentru că-mi place Chirtoacă, ieșirile și declarațiile lui din ultimul timp sunt din ce în ce mai... spațiale, să le zicem așa, dar eu consider că pentru schimbare de putere există alegeri. Usatâi îmi place şi mai puţin, dar bălţenii nu au decât să-l rabde, dacă l-au ales. M-aş pronunţa împotriva unui referendum chiar şi împotriva lui Usatâi! Democraţie înseamnă responsabilitate. Înseamnă să-ţi asumi alegerile. Să respecţi alegerea majorităţii. Dar noi nu ştim ce-i asta democraţie. La ce duc referendumurile din fostul spațiu sovietic și pentru ce anume sunt, de regulă, organizate, se știe. Curtea de Apel de la Bălți a decis că nu va fi referendum pentru demiterea lui Chirtoacă. Iar eu mă întreb câți din activiștii care l-au cerut au chemat lumea să boicoteze scrutinul de acum un an. Și nici nu pot trece cu vederea acel demers pe care l-au făcut PL-ul referitor la salariul și la angajamentele contractuale ale lui Victor Chironda. Acesta zice că va alerta „partenerii externi”. PL a alertat deja donatorii din România. S-or lămuri ei cumva. Iar eu iată la ce ma gândesc: când vă scriu aceste rânduri, e trecut deja de miezul nopţii. Şi, de obicei, în noaptea de joi spre vineri reuşesc să dorm doar câteva ore. De mai bine de doi ani. Fiindcă ziua lucrez în baza unui contract pentru care primesc bani. Şi patronului tare nu i-ar place dacă m-ar prindre scriind sinteze săptămânale în timpul când trebuie să fac altceva. Dar nu despre mine vorbim. Probabil în ONG-uri sau fonduri sociale publice orânduirea e alta. Probabil un tip care ia într-o lună salar din bani publici mai mult decât primeşte un batrân pensie într-un an poate să-şi organizeze zilele şi altfel. Să se ocupe de referendumuri, de exemplu. Nu stiu, Dumneavoastră să decideţi. Pentru moment, însă, la Primăria Chișinău e debandadă totală, inclusiv și din cauza referendumului. Fiindcă acei care ar trebui să-și facă treaba, aleșii din CMC în mod special, au alte lupte de dus.

LA STRADA – PLAGIAT! Apropo, despre ONG-uri. În 2012 un ONG care papă bani publici de la Guvernul Franţei, fundaţia Scelles, scria într-un raport difuzat pe larg că 70% din moldovence s-au prostituat cel puţin o dată în viaţă. Luaţi la bani mărunţi, ei au recunoscut că au scos cifra din naiba ştie ce raport al nu ştiu cărui deputat european (mă rog, pe atunci şi Becali era deputat european) fără a le verifica cu niciun organism oficial din Moldova. Astăzi, în loc să fie ignoraţi, asociaţii de moldoveni, inclusiv din cele scandalizate pe timpuri, chiar şi de la Paris, colaborează cu fundaţia Scelles bine-mersi. Vă ziceam eu: când se dau bani...

Zilele trecute Lilia Bicec, autoarea unei cărţi despre migraţie, „Bumerang”, descoperea cu stupoare un fragment din cartea sa pe un site din Republica Moldova, stirilocale.md. Numai că vina nu era a portalului. Ei au preluat fragmentul respectiv, indicând cu fidelitate sursa, dintr-un raport de activitate al unui ONG, La Strada! Însă potlogăria nu se limitează doar la plagiat. Iată ce citim în notiţele ce acompaniază textul furat (p.20): „Ca rezultat al evaluării, a fost convocată echipa multidisciplinare la care au participat: asistentul social, primarul, poliţistul de sector, diriginta şi medicul care a elaborat planul individual de intervenție pentru fiecare membru al familiei dar şi planul de lucru cu familia. Membrii familiei sunt monitorizaţi lunar prin vizite şi întîlniri.” Desigur, pentru această „monitorizare lunară” se cer bani, nu-i aşa?...

ŢARA CONDAMNAŢILOR Îl aveam pe Valera Guma, acum mai avem încă unul: Serioja Trocin. Condamnat pentru spălare de bani, evaziune fiscală și contrabandă în România, Trocin este angajat în calitate de șef al Serviciului Audit Intern la I.S. Administrația de Stat a Drumurilor. O fi fugit de „jandarmul român”, nu-i așa, tovarăș Dodon?

MOLDOVA LA CSI Dacă poate ați uitat de existența acestui for, e timpul să ne aducem aminte. Faptul că ne mai ducem încolo e o aberație din toate punctele de vedere. Schimburile comerciale cu țările din CSI sunt în scădere continuă și astăzi sunt deja mai mici decât cele cu România, de securitate nici nu mai are rost să discutăm de când cu anexarea Crimeii... Ce mai căutăm noi acolo?! În același timp, vecinul nostru de la Vest, acela pe banii căruia s-au reparat gradiniţele de la noi, înregistrează cea mai mare creștere economică din tot spațiul UE! Cine are urechi – să audă!

DE-ALE ELECTORALEI Sincer, nici nu prea știu ce să vă scriu despre cursa electorală. Semnificativ, nu? M-am prins însă la un gând: nu prea văd diferență între campania de la parlamentare și acea de acum... Or, a alege un partid nu-i chiar același lucru cu a alege un Președinte. Voi menționa doar câteva momente, telegrafic:

Dodon distribuie masiv hârțoage cu „jandarmul român”. Se teme de DNA, pe semne...

Voronin zice că comuniștii vor boicota alegerile. La câți au rămas, nu cred că se va observa vreo diferență.

„Usatâi” (ghilimelele sunt de rigoare, căci fără ele nu are anii) zice că va dizolva Parlamentul. Păi dacă nu i-a reușit, împreună cu bandiții lui, să-l ia cu asalt, măcar așa, dar ar trebui să știe şi el, şi alegătorii că, elementar, nu are dreptul, conform Constituţiei!

DA-PAS-PLDM încă nu au renunțat să vină cu un candidat comun. Atenție, alegătorilor, se prea poate să semnați pentru Sandu, iar de votat va trebui să-l votați pe Năstase. Ori viceversa.

Ghimpu și Chirtoacă continuiă să fie ambii feerici! Primul o fi visat-o pe Zina, al doilea – pe Carla.

În rest, schimburi de replici aiurea pe facebook... Lupu tace. El e primul pe listă. Și nimic de la nimeni despre atribuțiile unui Președinte, despre țară, despre cetățenii acestei țări...

 

ŞI POPORUL, CE FACE POPORUL? Dă foc la ţară... Literalmente. Iar scoţienii trimit autospeciale de stins focuri aprinse de moldoveni... Ce simbol macabru...