Ambasada Statelor Unite la Bucureşti a transmis HotNews.ro un răspuns referitor la declaraţiile ambasadorului american la Chişinău, James Pettit, după ce luni Departamentul de Stat a îndemnat redacţia să se adreseze Ambasadei SUA la Bucureşti iar cei de aici i-au îndrumat să ceară explicaţii la Chişinău.

Ambasada Statelor Unite la Bucureşti a transmis HotNews.ro un răspuns referitor la declaraţiile ambasadorului american la Chişinău, James Pettit, după ce luni Departamentul de Stat a îndemnat redacţia să se adreseze Ambasadei SUA la Bucureşti iar cei de aici i-au îndrumat să ceară explicaţii la Chişinău. 

"Statele Unite sprijină de multă vreme suveranitatea Republicii Moldova şi integritatea sa teritoriala. SUA salută România pentru leadership-ul de care a dat dovadă continuu şi pentru abordarea colaborativă în sprijinul dezvoltării democratice a Republicii Moldova, al eforturilor sale de reformă şi al continuării procesului de integrare a sa în UE, în conformitate cu aspiraţiile populaţiei din Moldova", se arată în precizările transmise HotNews.ro de biroul de presă al Ambasadei.

"Mai mult, politica SUA în privinţa Moldovei este de a fi partenerul Moldovei pentru a sprijini dezvoltarea sa economică şi democratică. A interpreta în sens mai larg politica noastră înseamnă o depăşire a limitelor politicii noastre", mai notează Ambasada Statelor Unite la Bucureşti.

Încercând să tălmăcim mesajul diplomatic, am obţinut un comentariu de la expertul în politică externă şi probleme de securitate, Iulian Chifu, din care aflăm că de fapt, Ambasada SUA la Bucureşti recurge la o formă diplomatică de a scoate înafara politicii SUA afirmaţiile lui James Pettit.

Redăm mai jos precizările Ambasadei SUA la Bucureşti în forma originală:

In answer to your query below, the U‎nited States has long supported the sovereignty and territorial integrity of the Republic of Moldova. The United States applauds Romania for its continued leadership and collaborative approach to support Moldova's democratic development, reform efforts, and further integration into the EU according to the desires of the people of Moldova. Furthermore, the United States policy with regard to Moldova is to partner with Moldova to support its democratic and economic development. Drawing broader interpretations of our policy goes beyond the scope of our policy.‎

Şi iată cum le comentează expertul Iulian Chifu:

"Comunicatul Ambasadei SUA la Bucuresti este conasistent cu cel al Amabsadei SUA la CHisinau care, dupa interviul domnului ambasador Pettit, remarcă faptul că poziţia SUA este susţinerea reformelor democratice şi economice şi drumul european al Republicii Moldova. Această afirmaţie scoate în spaţiul opiniilor private declaraţia domnului Pettit relativă la identitate şi decizia suverană a statelor România şi Republica Moldova despre viitorul lor, acum sau în perspectivă. Pe de alta parte, Ambasada SUA la Bucureşti este şi mai tranşantă şi explicită, marcând faptul că orice excede aceste elemente adică în termenii săi a interpreta în sens mai larg politica noastră înseamna o depăsire a limitelor politicii noastre. E o formă diplomatică de a scoate înafara politicii SUA afirmaţiile lui James Pettit.

În plus, SUA reafirmă parteneriatul strategic cu România şi marchează încă un fapt major, extrem de important, recunoaşte leadershipul românesc în teme ce ţin de Republica Moldova. Fireşte este reafirmată suţinerea pentru suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, fapt susţinut neabătut de către România, statele membre ale NATO şi UE, în plenitudinea manifestării acestei suveranităţi, inclusiv în alegerea partenerilor si aliaţilor pentru asigurarea securităţii si prosperităţii Republicii Moldova"

Reamintim că, într-un interviu pentru Moldova 1, ambasadorul Statelor Unite la Chişinau, James Pettit, a declarat ca Republica Moldova nu e România, ci trebuie sa rămână un stat suveran şi independent, iar o evantuală unire "nu este o alegere practică şi nu este o alegere care va face lucrurile mai bune". El a îndemnat, însă, ţara să urmeze în continuare o cale europeană: "Moldova nu este România, Moldova îşi are propria sa istorie şi propriile sale provocari, printre care este faptul ca Moldova este o ţară multietnică cu oameni care vorbesc limbi diferite şi desigur, mai este şi problema transnistreană, care nici măcar nu este sub controlul Guvernului central, dar care are nevoie de un statut special, dar un statut special în cadrul Republicii Moldova."

HotNews.ro a adresat luni o întrebare oficială la Washington către Departamentul de Stat şi Ambasadei SUA la Bucureşti pentru a clarifica daca aceste declaraţii reprezintă viziunea Guvernului american sau reflectă o opinie personală a ambasadorului. Asta în condiţiile în care declaraţiile ambasadorului american au stârnit un val de critici atât la Bucureşti, cât şi la Chişinău. 

Voma minti că tot azi Călin Popescu Tăriceanu a propus adoptarea unei declaraţii a Senatului prin care forul legislativ îşi manifestă "insatisfacţia" faţă de declaraţiile ambasadorului SUA la Chişinău şi cere "un răspuns lămuritor" de la preşedintele Obama, Departamentul de stat şi Senatul SUA.

Totodată Secretatrul general adjunct al NATO, Alexander Vershbow, a declarat, luni, că România şi Moldova au legaturi istorice de multa vreme si fiecare trebuie sa fie factor determinant al propriului sau destin,