În ciuda informaţiei din mass-media cu privire la crimele comise de grupul Platon-Popuşoi, apărătorii ordinii de drept din Republica Moldova nu s-au obosit încă să solicite Interpolului căutarea lui Constantin Popoşoi. Între timp, el umblă liber prin Europa şi chiar şi îşi construieşte o casă într-o zonă de elită a Moscovei.

-----Cu începere din decembrie 2016, în mass-media au apărut un şir de materiale privind activitatea criminală a grupului Platon-Popuşoi. A fost dezvăluit, indicându-se nume şi denumiri de întreprideri, cum erau furaţi banii din băncile moldoveneşti.

A fost descrisă amănunţit schema spălării de mijloace prin intermediul companiilor offshore din Belize, Cipru şi Marea Britanie, conturile bancare din ţările baltice. A fost relatat în detaliu felul în care e construită „sălătoria” de curăţare a mijloacelor furate prin intermediul vânzărilor gazului lichefiat şi a propilenei în Ucraina. Mass-media a arătat, de asemenea, în ce consistă rolul companiilor petroliere transnaţionale – Rompetrol, Sibur şi Lukoil – în această conspiraţie criminală.

-------------A fost dezvăluită contabilitatea neagră a grupării Platon-Popuşoi privind spălarea de mijloace în Ucraina, care denotă faptul că în mai puţin de trei ani doar în baza gazului lichefiata gruparea a legalizat mai bine de 70 de milioane de dolari.

Au fost publicate documente: contracte de livrare, comisioane de schimb bancar, conturi bancare, foi de parcurs etc.

A fost anunţat principalul curator şi creator al schemei: mâna dreaptă a lui Veaceslav Platon, Constantin Popuşoi. Printre persoanele care au deservit spălătoria de gaze şi petrol au fost citaţi Veaceslav Lîci, Alina Reznicenko, Oxana Reva, Victor Marcenko, Serghei Zubiţki, Veaceslav Lukianov, Radion Danilob, Dmitri Baidenko.

---------------Între timp, de la apărătorii moldoveni ai ordinii de drept auzim doar cuvinte. Astfel, şeful Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, a declarat că Popuşoi figurează în dosarul Veaceslav Platon pentru complicitate la spălarea de bani. Între altele, el susţine că banii scoşi ilegal din băncile moldoveneşti au fost transformaţi în mijloace legale mulţumită schemelor din comerţul cu gaz lichefiat în Ucraina.

Dar ce acţiuni au urmat după astea din partea apărătorilor ordinii de drept? Propriu-zis, niciuna. Pe micile ecrane, în boxa acuzaţilor îl vedem doar pe Veaceslav Platon şi mai mult pe nimeni! Dacă jurnaliştii au putut aduna probe ale crimelor, atunci apărătorii ordinii de drept au, cu siguranţă, un tablou mai cuprinzător, confirmat documentar. Dar, cu toate acestea, coeficientul lor de eficacitate în această direcţie este extrem de mic. Sau aceste acţiuni poartă un caracter exclusiv demonstrativ, cu scopul de crea aparenţele investigaţiei?...

------------De exemplu, în ianuarie 2017, Constatin Popuşoi este, chipurile, dat în căutare internaţională. În acelaşi timp, apărătorii moldoveni ai ordinii de drept nici măcar nu s-au obosit să amplaseze demersul cu privire la căutarea celui în cauză prin intermediul Interpolului. Pe site-ul acestei organizaţii, informaţia despre căutarea lui Constantin Popuşoi lipseşte! De asta te poţi convinge dând clic aici.

 Tot în acest timp, Constantin Popuşoi este văzut în staţiunea montană din Poiana-Braşov, în România. El se odihneşte acolo liniştit, împreună cu familia. Iar în sătucul de elită de sub Moscova, Jukov, el îşi duce la capăt construcţia casei, unde apare destul de des în calitate de client. Ca să vă faceţi o câtuşi de mică idee despre ce anume este vorba, precizăm că valoarea unei reşedinţe modeste prin părţile locului începe de la un milion de dolari...

Îţi face impresia că apărătorii moldoveni ai ordinii de drept ignoră cu bună ştiinţă faptele semnalate de mass-media, făcând tot posibilul ca Popuşoi şi & Co. să evite pedeapsa. Sau execută o comandă, inclusiv chiar a lui Popuşoi însuşi, care şi-a turnat atât de „elegant” partenerul...

În culisele puterii din Moldova bântuie versiunea că, de fapt, „debarcarea” lui Platon a fost răzbunarea politicienilor moldoveni de la cel mai înalt nivel. Şi în această schemă Popuşoi a procedat ca unul dintre cei care şi-au turnat „parterii” în schimbul inviolabilităţii.

Să sperăm că bănuielile noastre privind nedorinţa criminală a apărătorilor moldoveni ai ordinii de drept de a investiga rolul lui Constantin Popuşoi & Co. şi spălarea banilor cetăţenilor moldoveni vor rămâne doar nişte bănuieli. Aşteptăm raportul Poliţiei moldoveneşti şi al Procuraturii Antcorupţie asupra faptelor semnalate de mass-media relativ la Constantin Popuşoi şi acolţilor săi, precum şi explicaţii în legătură cu faptul că procesul de căutare are loc doar pe hârtie şi sub formă de declaraţii mai mult sau mai puţin zgomotoase.