Curtea Constituțională a declarat drept neconstituțional partidul condus de oligarhul fugar, Ilan Șor. Asta după ce Guvernul a depus o sesizare către Înalta Curte, prin care a cerut scoaterea Partidului ȘOR în afara legii.

Potrivit președintelui CCM, Nicolae Roșca, de la data pronunțării prezentei hotărâri, Partidul „ȘOR” se consideră dizolvat și niciun act adoptat după pronunțarea hotărârii Înaltei Curți nu are valoare juridică.

Totodată, reprezentanții Partidului „ȘOR” care exercită mandate de deputat în Parlament vor continua să-și exercite aceste mandate, doar că în calitate de deputați independenți, fără dreptul de a se afilia altor fracțiuni parlamentare.

La fel, listele candidaților supleanți în Parlament și consiliile locale/raionale au fost declarate nule. Astfel, în cazul în care un mandat în Parlament atribuit Partidului „ȘOR” devine vacant, acesta va rămâne vacant pe întreaga perioadă a legislaturii a XI-a, iar Curtea Constituțională nu va valida în acest sens niciun mandat.

Ședințele la Curtea Constituțională au început la 10 mai și au durat timp mai bine de o lună. În toată această perioadă, părțile au fost invitate să-și prezinte pozițiile, argumentele, pledoariile și replicile finale.

Deschide  Curtea Constituțională începe astăzi verificarea constituționalității Partidului Șor

Reprezentanții Guvernului au motivat solicitarea lor de a scoate acest partid în afara legalității, prin argumente precum că reprezentanții Partidului ȘOR ar fi mituit alegători și protestatari, ar avea legături cu persoane dubioase de la Kremlin, ar fi încălcat în mod repetat legislația în ceea ce privește activitatea financiară a partidului.

Deschide  Ședința Curții Constituționale // Păcatele Partidului „ȘOR”, expuse de către reprezentanții Guvernului

De cealaltă parte, apărătorii Partidului ȘOR au negat acuzațiile aduse de avocatul Guvernului. Avocații formațiunii au menționat că acestea toate sunt motivate politic și au acuzat reprezentantul Guvernului că folosește unele informații, care fac parte din alte dosare și la care avocatul Guvernului nu ar trebui să aibă acces. La ședințele Curții Constituționale au fost prezenți deputații partidului – Marina Tauber și Denis Ulanov. Mai mult, reprezentanții partidului au cerut ca și Ilan Șor să vină cu o intervenție video-call, în cadrul ședinței, dar acest lucru nu a fost acceptat de către magistrații Curții Constituționale.

Deschide  Soarta Partidului „ȘOR” // Curtea Constituțională a respins audierea lui Ilan Șor în ședință

De asemenea, în cadrul uneia dintre ședințe avocații partidului ȘOR au cerut ca să fie audiată șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Drăgălin. Asta deoarece un șir de probe, care se află la Procuratură, au fost înaintate Curții Constituționale, dar pe marginea cărora nu ar fi existat o decizie judecătorească. Astfel, spun avocații partidului, nu a fost respectată prezumția nevinovăției.

Deschide  Avocații oligarhului fugar cer chemarea Veronicăi Drăgălin în ședința CCM

Amintim, că Partidul ȘOR este urmaș de drept al formațiunii „Ravnopravie”, care a fost preluat de către omul de afaceri Ilan Șor. În anul 2015, Ilan Șor a câștigat alegerile locale și a devenit primar de Orhei.

În anul 2016, Ilan Șor a fost ales drept președinte al partidului „Ravnopravie”, condus anterior de politicianul Valerii Klimenko, un susținător înflăcărat al Federației Ruse. Patru luni mai târziu, formațiunea își schimbă denumirea în – Partidul Politic ȘOR.  

În alegerile parlamentare din 2019 și 2021, ȘOR a devenit partid parlamentar, actualmente cu 5 deputați în fracțiune: Petru Jardan, Marina Tauber, Reghina Apostolova, Denis Ulanov și Vadim Fotescu. Președintele formațiunii, Ilan Șor, a fost condamnat la închisoare pe un termen de 15 ani în dosarul „Frauda Bancară”, dar a scăpat deplasându-se pe teritoriul statului Israel, unde se află și în prezent.