Igor Dodon a dispus convocarea Consiliului Suprem de Securitate pentru data de 7 martie curent, anunță purtătorul său de cuvânt Ion Ceban într-o postare pe Facebook.

Acesta a precizat că pe ordinea de zi se regăsesc subiectele anunțate anterior.

„În același timp, mai mulți membri ai CSS au solicitat ca în cadrul ședinței să fie dezbătute, de asemenea, concluziile din declarația miniștrilor de Externe ai țărilor-membre ale UE, făcută în cadrul recentei ședințe a Consiliului Afacerilor Externe cu privire la situația din Republica Moldova, dar și subiectul cu privire la așa-numita lege anti-propagandă, în contextul criticilor aduse de către mai mulți parteneri de dezvoltare, reprezentanți ai misiunilor diplomatice acreditate la Chișinău, inclusiv a ambasadorului Delegației UE la Chișinău și a ambasadorului SUA”, a scris Ceban pe pagina de Facebook.

Amintim că, recent, Dodon a anunțat care sunt subiectele de pe oridinea de zi a ședinței anunțate.

-„Raportul Kroll-2” și măsurile ce se impun a fi întreprinse în vederea pedepsirii celor care se fac vinovați de furtul bancar, precum și recuperării banilor.

-Acțiunile antistatale ale organizațiilor, formațiunilor, dar și ale reprezentanților autorităților publice locale, cu privire la tentativele și provocările îndreptate spre lichidarea statalității Republicii Moldova și activitățile care urmează a fi desfășurate de către organele de drept ale țării referitor la acest subiect.

-Proiectul noii Strategii a securității naționale, inclusiv ultimele declarații ale domnului Sturza cu privire la intenția și necesitatea procurării armelor letale”, a punctat Dodon pe pagina sa de Facebook.

În luna august anul 2017, după declararea vicepremierului rus Dmitri Rogozin persona non-grata în Republica Moldova, Dodon a convocat Consiliul Suprem de Securitate.

Ședința, însă, a fost boicotată de către membrii Parlamentului și Guvernului: prim-ministrul Pavel Filip, speakerul Andrian Candu, ministrul de Interne Alexandru Jizdan și președintele Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică a Parlamentului, Roman Boțan, care, conform decretului lui Dodon, făceau parte din componență CSS. Din lipsă de cvorum, ședința nu a avut loc.

Ulterior Dodon a anunțat că, dacă cei sus-numiți nu se vor prezenta la ședințele CSS, va fi obligat să modifice componența CSS, unde aceştia nu se vor mai regăsi.

Dodon a dispus recent convocarea Consiliului Suprem de Securitate drept reacție a semnării de către mai multe localități a declarațiilor simbolice de Unire cu România, cu pirlejul Anului Centenarului. Fiind conștient că Filip, Candu, Jizdan și Boțan ar putea iarăși boicota ședința și aceasta, iarăși, va eșua, Dodon a anunțat o nouă modificare a componenței CSS. 

Totuși, Filip a anunţat că va participa la şedinţa Consiliului Suprem de Securitate (CSS), convocată de către Igor Dodon, însă pentru a vorbi despre „aplicaţiile militare care s-au intensificat în stânga Nistrului”. Și președintele Parlamentului a anunțat că va participa la ședința CSS anunțată de Dodon, dar pentru a discuta problemele stringente din Republica Moldova, ci nu pe cele simbolistice, precum declarațiile de Unire a localităților din R. Moldova.

Actualmente, nu există o prevedere a legislației, care ar stipula componența CSS. Fiecare președinte al Republicii Moldova decide personal cine va face parte din componența Consiliului. În mod legal, președintele are dreptul să excludă anumite persoane din Consiliu, însă care ar fi valoarea CSS în lipsa primelor persoane din stat se subînţelege.