Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) de la Bucureşti a aprobat astăzi un plan de acțiune pe termen mediu și lung privind relația României cu Republica Moldova, a anunțat președintele Klaus Iohannis. Preşedintele Klaus Iohannis a spus marți că România vrea să sprijine Republica Moldova pentru a avea instituţii puternice. De asemenea, el a precizat că nicio persoană, fie şi preşedintele Moldovei, nu poate să afecteze „fundamental" relaţia dintre cele două state.

"Ce e această strategie? E un plan de acțiune privind abordarea strategică a relației României cu Republica Moldova care pleacă de la evaluarea stadiului actual al relației în contextul european complicat, inclusiv în urma evenimentelor recente care au avut loc în Republica Moldova", a declarat preşedintele României.  

"Am spus în septembrie (...) și reiterez și acum faptul că este extrem de importantă relația cu Republica Moldova, care trebuie să devină mai bună, mai pragmatică și mai previzibilă. (...) Obiectivul nostru strategic pe care l-am aprobat astăzi este integrarea europeană a Republicii Moldova, adică susţinerea orientării clare, ireversibile a Republicii Moldova spre Uniunea Europeană şi a conectării pro-europene a Chişinăului, cu instituţii puternice, o democraţie solidă, proces în care România poate şi trebuie să joace rolul principal. Pentru asta trebuie să ne sistematizăm efortul, astfel încât rezultatele să fie vizibile, palpabile pentru cetățenii Rep. Moldova. Bineînțeles, materializarea acestui parcurs nu revine doar cetățenilor români ci și a celor din Republica Moldova, care trebuie să accelereze parcursul european și strategiile de integrare în Uniunea Europeană.", a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni, după ședința CSAT.

El a subliniat că efortul României va fi sistematizat și concentrat instituțional astfel încât rezultatele să fie concrete și palpabile pentru cetățenii Republicii Moldova.

"Pentru implementarea planului de acțiune va fi creat un grup de lucru interinstituțional, sub coordonarea Administrației Prezidențiale, care va începe să lucreze în cel mai scurt timp", a afirmat Iohannis.

În luna septembrie, președintele Klaus Iohannis a declarat că România trebuie să sprijine Republica Moldova în plan economic și să se implice în construcția și întărirea instituțiilor democratice de la Chișinău, o strategie specială în acest sens urmând să analizeze, inclusiv unirea cele două state.

Iohannis a mai spus că unirea dintre România şi Republica Moldova va fi abordată de strategie, dar nu în termenii de campanie electorală, care urmează pe ambele maluri ale Prutului. „Republica Moldova este o temă foarte importantă pentru noi, care mă interesează foarte mult”, a subliniat preşedintele României. Iohannis a arătat că Administrația prezidențială pregătește o strategie în acest sens, care va fi rodul contribuției MAE, SIE, SRI și a Palatului Cotroceni. „Discuția despre o eventuală unire se va trata în strategia pe care o vom discuta în CSAT la sfârșitul anului”, a conchis șeful de stat.