Întâlnire Filip-Groisman // Ucraina nu renunță la construcția hidrocentralelor pe Nistru
Ucraina și Republica Moldova vor crea o comisie comună care va elabora soluții pentru protecția sistemului ecologic al râului Nistru. Totodată, Ucraina nu intenționează să renunțe la construcția hidrocentralelor pe Nistru, dar va informa Republica Moldova în ceea ce privește construcția hidrocentralelor și standardele ecologice de rigoare.
Cei doi prim-miniștri au discutat despre crearea unei comisii noi comune care va veni cu soluții pentru protejarea ecosistemului râului Nistru. „De comun acord ne vom adresa și partenerilor noștri din Uniunea Europeană pentru a ne ajuta să efectuăm o analiză comună a impactului ecologic a acestor hidrocentrale de pe râul Nistru”, a declarat Pavel Filip. Prim-ministrul moldovean a reiterat în cadrul conferinței că noile hidrocentrale vor afecta atât populația din Republica Moldova, cât și pe cea din Ucraina, deoarece Nistrul este o sursă de apă potabilă atât pentru Chișinău, cât și pentru Odesa.
„Ecosistemul râului Nistru a fost una dintre cele mai importante teme pe care le-am discutat. Ucraina lucrează asupra modernizării complexului hidroelectric și ele vor corespunde celor mai înalte standarde și norme europene. Am convenit ca compania noastră hidroenergetică împreună cu Ministerul Ecologiei din Ucraina să aibă o colaborare strânsă cu Republica Moldova pentru a informa partea moldovenească cu privire la ecosistemul Nistrului. Ar fi constructiv să avem și un dialog cu oamenii de afaceri din Ucraina. Sunt sigur că împreună vom putea proteja ecosistemul râului Nistru”, a declarat Vladimir Groisman.
Reiterăm faptul că Apă-Canal Chişinău și-a arătat îngrijorarea față de intenţia Ucrainei de a construi şase hidrocentrale pe fluviul Nistru. Potrivit furnizorului, asta va duce la scăderea considerabilă a nivelului apei, fapt ce va face dificilă asigurarea cu apă potabilă a municipiului Chişinău.
Mai mult, acest proces ar putea afecta şi calitatea apei livrate locuitorilor urbei, susţin reprezentanţii întreprinderii.
„Cantitatea apei care ajunge în aval de oraşul Novodnevstrovsk, Ucraina, va fi dozată, astfel încât riscurile ar putea fi destul de mari. Un alt aspect extrem de periculos este şi faptul că apa la aceste hidrocentrale va fi tratată termic, respectiv, temperatura apei care ajunge în aval de la Novodnevstrovsk şi de noile hidrocentrale ar putea fi tehnică şi nu potabilă”, se spune într-un comunicat al furnizorului.