Igor Dodon și Vadim Krasnoseliski s-au întâlnit la Reședința de Stat din Holercani pentru a discuta mai multe subiecte ce țin de problema transnistreană. După o discuție oficială cu participarea tuturor membrilor a celor două delegații, Dodon și Krasnoseliski s-au retras pentru o discuție „tete-a-tete”.

Stimate Vadim Nicolaevici, stimați colegi, prieteni. Sunt bucuros să vă salut. Salut cea de a doua întâlnire a noastră din acest an... Propun să discutăm toate subiectele, să facem un schimb de opinii cu privire la pachetul de măsuri care a fost discutat pe 4 ianuarie, dar și să abordăm subiectul cu privire la Cuciurgan-Pervomaisk. Totodată, venim cu propuneri cu privire la mai multe subiecte legate de infrastructură și care sunt importante pentru locuitorii Moldovei și Transnistriei”, a declarat Dodon în debutul ședinței.

La rândul său Krasnoseliski a declarat că dialogul trebuie continuat.

Este o platformă pentru rezolvarea unor probleme concrete, dar nu pentru reglări de conturi... În principiu, suntem gata să discutăm toate subiectele enumerate”, a spus el.

Amintim că pachetul agreat de Dodon cu Krasnoseliski prevede 8 măsuri (patru, din partea dreaptă a Nistrului, restul, din partea stângă). Măsurile vizează restabilirea telefoniei fixe între cele două maluri ale râului Nistru; aplicarea mecanismului de aprobare a documentelor de absolvire a Universității „T. Șevcenko” din Tiraspol; eliberarea plăcilor de înmatriculare auto, proprietarii cărora au viza de reședință în localitățile din regiunea transnistreană; restabilirea mecanismelor de prelucrare a terenurilor agricole pentru locuitorii din satele raionului Dubăsari; mecanismul de funcționare a celor 8 instituții de învățământ școlar, care se află pe teritoriul regiunii transnistrene; introducerea unui moratoriu la dosarele penale de pe ambele părți, initţiate împotriva unor persoane publice; deschiderea podului peste Nistru între satele Gura Bâcului- şi Bâciok.

Potrivit Președinției, punctele menționate pot fi realizate în cadrul unui Pachet unificat, cu un ajutorul mediatorilor și observatorilor din formatul „5+2”.