Bilanțul descinderilor de azi efectuate de CNA și PA la vama noastră „cea de toate zilele”
Douăzeci şi opt de angajaţi ai punctelor vamale Tudora şi Palanca au fost reţinuţi, astăzi, de procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA, fiind bănuiţi de corupere pasivă. Este vorba despre inspectori vamali, şefi de ture, şefi de post, dar şi şeful şi adjunctul Biroului Vamal Bender. Toţi au fost reţinuţi preventiv pentru 72 de ore şi plasaţi în izolator. O operaţiune de amploare care a generat mult optimism pentru cei care aşteaptă curăţenia în sistem, dar care fără să vrem ne-a amintit şi de cea similară de acum trei ani, care se lasă bătută de praf pe rafturile instanţelor de judecată.
Reţinerile au avut loc urmare unor percheziţii de amploare la punctele vamale Tudora şi Palanca, dar şi la domiciliile bănuiţilor. Grupurile de urmărire penală au descins, în această dimineaţă, pentru a acumula probe privind colectarea ilicită a mijloacelor bănești de către inspectorii vamali de la persoanele care transportau produse alimentare agricole spre piaţa din Ucraina. În schimbul neefectuării controalelor vamale şi neelucidarea eventualelor încălcări, inspectorii ar fi perceput taxe ilicite de la călători.
Șeful de tură şi inspectorii vamali ai postului vamal Tudora, în timpul exercitarii atribuţiilor de serviciu, prin acte coruptibile, sub diferite pretexte au pretins, au extorcat, au acceptat şi au primit, de la diferite persoane care traversau postul vamal Tudora, mijloace financiare, pe care le-au acumulat, păstrându-le în biroul de serviciu. În urma controlului inopinat, efectuat recent de către inspectorii Direcţiei Securitate Internă a Serviciului Vamal, au fost depistate, în dulapul din biroul de serviciu al şefului de tură al postului vamal Tudora, sume de bani în diferită valută.
Verificări operative s-au făcut şi la punctul vamal Palanca, iar procurorii au constatat activităţi infracţionale similare, acestea având un caracter continuu. Urmare a măsurilor speciale de investigaţie, acţiunilor de urmărire penală şi audiere a martorilor, s-a depistat că banii nu s-ar fi oprit la inspectori, dar ar fi fost transmişi șefilor de tură, care, la rândul lor, îi transmiteau șefilor posturilor vamale. În cele din urmă, mijloacele colectate ar fi ajuns la şeful Biroului vamal Bender.
Pe marginea acestui caz a fost iniţiată o cauză penală în baza prevederilor art.324, alin.(2), lit.c) Cod penal – corupere pasivă. Dacă vor fi găsiite vinovate, persoanele reţinute riscă până la 10 ani de închisoare.
La scurt timp după ce au început azi dimineață perchezițiile, pe site-ul Serviciului Vamal a fost publicată și reacția directorului instituției, Vitalie Vrabie, unde se precizează că „a luat act de acțiunile desfășurate astăzi de CNA și procurorii anticorupție, precum și de reținerea mai multor colaboratori ai instituției, menționând că acțiunea de astăzi are la bază informații și materiale operative furnizate de către Direcția Securitate Internă a Serviciului Vamal”. La fel, directorul de la vamă a dispus să fie adus personal suplimentar din alte ture.
„În ceea ce privește investigația inițiată de organele de anchetă, ne abținem de la orice comentarii până ce operațiunile de astăzi vor fi integral finalizate și vom avea declarații oficiale din partea anchetatorilor. Serviciul Vamal a sprijinit atât operațiunea de azi a procurorilor anticorupție, cât și acțiunile premergătoare acesteia”, se mai spune în declarația lui Vrabie.
Deschide.MD precizează că un caz similar a avut loc în luna octombrie 2013, când CNA, în cadrul unei acțiuni comune cu DNA din România, a efectuat 80 de percheziții în birourile, mașinile și în casele mai multor angajați a Serviciului Vamal și polițiști de frontieră, totul soldându-se cu reținerea a 42 de persoane, angajați ai Vămii și Poliției de Frontieră de la vămile Albița și Leușeni.
Ca și în cazul de astăzi, vameșii au fost prinși in flagrant, luând bani de la șoferii ce transportau marfa pentru a nu o înregistra. După încheierea urmăririi penale, 13 politiști de frontieră au fost trimiși în judecată, iar puţin mai târziu - şi dosarul celor 24 de vameși.
Ziarul Național scria în luna martie 2016 că la doi ani de la prima acţiune comună de amploare, desfăşurată de autorităţile anticorupţie din Republica Moldova şi România, o parte din vameșii români reținuți în timpul operațiunii au fost deja condamnați la câte trei ani de închisoare cu suspendare. Vara trecută, pe banca acuzaților a ajuns și procurorul român care a instrumentat dosarul. Procurorul Emilian Eva, cel care i-a băgat la beci pe vameșii de la Albița, a fost acuzat de luare de mită, spălare de bani și operațiuni financiare cu obiecte de artă.
În R. Moldova, dosarul vameșilor moldoveni bate pasul pe loc la Judecătoria Botanica, tergiversându-se examinarea dosarelor din cauza prin faptul că ședințele sunt deseori amânate de avocați sau învinuiți.
De precizat este și faptul că, în momentul în care Vitalie Vrabie a fost numit în funcția de director al Serviciului Vamal, acesta a declarat că se vor face optimizări în rândul angajaților, dar va fi efectuată și o nouă reorganizare a posturilor vamale. Ulterior, mai mulți angajați de la vamă au fost concediați în urma a două atestări. La acest subiect, Deschide.MD a scris anterior despre un caz din care rezultă că un angajat care a fost demis din serviciu în urma testării cu calificativul „necorespundere în funcția deținută” a fost reangajat la o diferență de două luni în cadrul Serviciului Vamal.