Eduard Harunjen: Investigaţia FBI nu are ca obiect frauda bancară din RM. Are doar tangenţă cu ea!
Biroul Federal de Investigaţii din SUA a inițiat o investigaţie ce ţine de legalitatea şi corectiundinea operaţiunilor făcute în dolari americani, peste hotarele Republicii Moldova, inclusiv în zonele offshore. Anunţul a fost făcut de procurorul general interimar, Eduard Harunjen, vineri, în plenul Parlamentului. ulterior detaliind subiectul într-o discuţie cu reporterii Deschide.MD.
Şeful PG a lăsat de înţeles că investigaţia FBI nu vizează anumite persoane, ci doar operaţiunile transfrontaliere făcute în valuta americană. Aceste investigaţii au demarat în urma comisiilor rogatorii iniţiate de autorităţile de la Chişinău şi au tangenţă atât cu frauda bancară, cât şi cu spălarea miliardelor din Rusia prin sistemul judecătoresc moldovenesc.
"După cum am menţionat în plenul Parlamentului pe data de 25 noiembrie, investigaţia serviciilor SUA ţine de legalitatea şi corectitudinea operaţiunilor în valută americană, care s-a făcut în alte jurisdicţii, inclusiv în zone offshore. Această investigaţie nicidecum nu are ca obiect acţiunile de sustragere a mijloacelor băneşti din băncile din Republica Moldova, dar are tangenţă cu această fraudă. Este un lucru firesc, deoarece fiecare stat urmăreşte prin intermediul structurilor sale faptele criminale savârşite pe teritoriul său. În caz contrar, orice implicare unilaterală din partea altui stat ar atinge principiul suveranităţii", ne-a declarat Eduard Harunjen.
Rugat să ne explice în ce măsură investigaţia FBI se suprapune cu ancheta extinsă pe care o instrumentează procurorii moldoveni, şeful interimar al PG ne-a spus: Vă pot spune doar că are tangenţă cu furtul din băncile moldoveneşti, deoarece, după cum am spus şi în plenul Parlamentului, o parte din banii sustraşi din bănci au fost transferaţi în alte state, apoi în altele, pentru a le ascunde provenienţa ilegală. De aceea şi procurorii din Republica Moldova au solicitat asistenţă în materie penală de la autorităţile altor state, inclusiv de la cele americane.
Eduard Harunjen ne-a mai spus, în termeni laconici, că investigaţia FBI a fost pe masa discuţiilor şi în cadrul vizitei pe care au avut-o recent un grup de procurori şi ofiţeri CNA, în Statele Unite ale Americii.
Vineri, în plenul Parlamentului, Harunjen le-a spus deputaţilor că "regula de bază este că fiecare stat își anchetează crimele săvârșite pe teritoriul său. Există o mică deviere de la această regulă, atunci când este vorba de dolarul SUA. Guvernul Statelor Unite are competențe de a investiga în toată lumea tranzacțiile dubioase care se referă la valuta lor. Când am făcut comisie rogatorie către FBI, am adus multe informații către colegii din SUA. FBI s-a informat și a purces la investigația lor proprie. Investigație care vine să ne ajute, pentru că ei au mai multe posibilități, atât instrumente tehnice, cât și de drept, pentru a putea identifica banii. Când banii vor fi identificați, compania Kroll va purcede la acțiuni civile pentru a fi puse sechestre și pentru a iniția negocierile pentru repatrierea banilor acasă",