Trupele ruse din Transnistria continuă „să se antreneze” ca „să ne apere” de teroriști
Trupele ruse dislocate ilegal în sânga Nistrului continuă să se antreneze în cadrul aplicațiilor militare în pofida înțelegerilor din cadrul Comisiei Unificate de Control care stabilesc că în perioada vacanței CUC care durează de la 1 august până pe 15 septembrie părțile să se abțină de la acțiuni provocatoare și care ar putea destabiliza situația în zonă
Potrivit vesti.pmr, ieri efectivul Grupului Operativ al Trupelor Ruse a desfăşurat şedinţe practice de respingere a atacului asupra unui post al Forțelor de Menținere Păcii din partea unui grup terorist, care urmăreau formarea unui coridor pentru transportarea muniţiilor şi pătrunderea formaţiunilor ilegale în Zona de securitate. Militarii pacificatori de la post au solicitat întăriri, după care au blocat şi nimicit grupul de terorişti. La aplicații au participat circa 150 de militari, 10 unităţi de tehnică militară, fiind utilizate 3,5 mii de muniţii de manevră şi mijloace de imitare.
Amintim că imediat după ultima ședință a CUC din data de 28 iulie unde delegațiile au convenit că, în perioada concediului de vară al reprezentanților Comisiei, părțile se vor abține de la acțiuni unilaterale ce ar putea să creeze tensiuni și să destabilizeze situația din Zona de Securitate, aplicațiile nesancționate ale trupelor rusești și cele transnistrene au început chiar a doua zi de vacanță anuală a CUC și continuă și astăzi.
În repetate rânduri în luna august au fost convocați reprezentanții ambasadei Federației Ruse atât la Ministerul Afacerilor de Externe cât și atașatul militar rus la Ministerul Apărării al Republicii Moldova, acesta însă nu s-a prezentat.
Ulterior la sfârșitul lunii august exercițiile militare ruso-transnistrene au stârnit la București un război al declarațiilor între Ambasada Federației Ruse din România și Ambasada Republicii Moldova. Diplomații ruși de la București spuneau că unicul scop al acestor aplicații ruso-transnistrene este de a respinge un eventual atac terorist asupra depozitului de muniții din Colbasna. Aceste muniții ar fi o pradă ușoară pentru teroriștii care deja și-au făcut ținte în „UE, Rusia, Tailanda și SUA". Diplomații moldoveni au făcut referire la decizia CEDO din 8 iulie 2004 în cazul Ilașcu și alții împotriva Republicii Moldova și Rusiei care a statuat că forțele armate ale Rusiei s-au implicat direct în războiul de pe Nistru. de asemenea diplomația RM a subliniat că recentele manevre comune contravin convenției de pace semnate de președinții Mircea Snegur și Boris Elțîn în 1992 se statuează clar că unitățile Armatei a 14-a vor respecta cu strictețe neutralitatea.
Și viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe şi integrării europene Andrei Galbur a reiterat în discuții cu Ambasadorul FR în Republica Moldova, Farit Muhametșin, îngrijorarea autorităţilor moldoveneşti privind continuarea aplicaţiilor militare ale forţelor armate ruse desfăşurate în comun cu structurile paramilitare ale regimului de la Tiraspol.