MAEIE „se spală” de votul ratat în diasporă: „E o problemă de sistem, nu de instituție”
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene regretă situația creată la secțiile de votare în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Totodată MAEIE a subliniat că problema la secțiile de votare a apărut din cauza legislației electorale, dar nu a relei intenții din partea unei persoane sau a unei instituții.
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a comunicat poziția sa cu privire la organizarea alegerilor în secțiile deschise peste hotare. Ministerul a gestionat 100 de secții de votare, 60 dintre care au fost deschise în afara misiunilior diplomatice. Ministerul a constată că în anumite secții de vot nu toți cetățenii au avut posibilitatea să voteze.
„MAEIE regretă profund această situație. Ministerul a făcut tot ce a putut în cadrul legislativ existent. Decizia privind numărul și localizarea secțiilor este aprobată în ultimă instanță de Guvern. Aici vreau să amintesc despre două cerințe de bază fixate în Codul Electoral în procesul de identificare a localităților unde urmează a fi deschise secțiile de votare. Este vorba despre înregistrarea prealabilă a cetățenilor aflați peste hotare și numărul alegătorilor care au participat la scrutinul precedent. Numărul secțiilor de votare deschise peste hotarele țării a fost cel mai mare în acest an, cu cinci mai mult decât în 2014 și cu 25 mai mult decât în 2010. Alegătorilor stabiliți peste hotare le-au fost oferite și alte facilități care nu au existat până acum: de exemplu, votarea în baza pașaportului expirat. Problema apare atunci când la secție se prezintă mai multe persoane decât numărul maxim de 3000 de buletine, stabilit de Codul Electoral. Acest lucru este crucial pentru înțelegerea situației în care suntem puși”, a explicat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Andrei Galbur.
Referindu-se la anunțul public al Maiei Sandu privind depunerea plângerii pe marginea acțiunilor MAEIE, Andrei Galbur a declarat că MAEIE a fost și este instituția cea mai interesată ca procesul de alegeri să decurgă fără abateri și în limitele cadrului normativ. „Problemele care au apărut în ziua votării nu țin de activitatea unuia sau altui funcționar sau de minister, ci de faptul că legislația în vigoare nu a prevăzut o asemenea situație. Numărul alegătorilor care au votat peste hotare în al doilea tur s-a dublat, totodată al doilea tur a fost organizat exact ca și primul tur al alegerilor, conform deciziei CEC. Aceasta este o problemă de sistem, ci nu de persoană sau de instituție concretă”, a subliniat Andrei Galbur.