Președintele Parlamentului, Adrian Candu, susține că proiectul de lege privind liberalizarea capitalului nu poate fi adoptat până nu va fi consultat cu partenerii externi, pentru că Republica Moldova are deja un acord cu FMI și e într-un dialog cu Banca Mondială.

În timpul dezbaterilor din plenul Parlamentului, Candu a declarat că acest proiect de lege nu este perfect în forma în care este acum și că va fi ajustat cu amendamente.

„Legea nu se va referi la persoanele care au dobândit unele bunuri în mod infracțional, ci doar la persoanele care valorifică bunurile la un nivel mult mai mic decât cel de piață, prin această lege le vom oferi posibilitatea ca ei să-și valorifice la maxim bunurile”, a declarat președintele Parlamentului. 

Autorul proiectului de lege a mai spus că Ministerul Justiției și Procuratura Generală au venit cu un text care va fi înserat în proiectul de lege când va fi avizul guvernului, ca să nu  fie legalizate bunurile imobile, mobile sau financiare dobândite în mod ilegal. 

Speackerul a mai adăugat că de această lege vor putea beneficia și cetățenii moldoveni care își țin banii în zone off-shor.

„Încercăm să dăm posibilitatea tuturor celor care au folosit off-shoruri, ca să-și ascundă banii, să îi aducă înapoi în țară, achitând doi la sută la stat. Astfel vom recupera banii și vor veni în țară și va avea de câștigat și bugetul prin aceste 2 %. Noi nu putem obliga oamenii: este un drept”, a adăugat Candu. 

La un moment dat, dezbaterile au fost întrerupte după ce deputatul PD, Dumitru Diacov, a propus ca să fie aplicat articolul 108, ce prevede că nu se mai pun întrebări. 

Amintim că astăzi în fața Parlamentului mai multe persoane - printre care şi liderul PAS, Maia Sandu - au protestat împotriva proiectului de lege în cauză, calificând acest proiect ca fiind dubios. Sandu a declarat presei că „această lege va legaliza banii furați”.