Igor Dodon a anunţat că zilele acestea se va întâlni cu reprezentanții FMI de la Chișinău, pentru a-i convinge să accepte inițiativa legislativă a lui, privind anulare legii care pune miliardele furate pe umerii cetăţenilor. Declarația a fost făcută aseară în cadrul emisiunii TV „Acces Direct”.

„Inițiativa mea a fost criticată, însă eu vreau să văd dacă o vor susține sau nu în Parlament, deoarece trebuie să fie examinată și votată de către deputați. Evident că 24 de deputați din fracțiunea socialiștilor vor susține această inițiativă, ne mai trebuie încă 27 de voturi. Eu sunt disponibil să discut și cu fracțiunile parlamentare pentru a explica de ce trebuie susținută această inițiativă", a spus Dodon.

Preşedintele mai afirmă că cetățenii vor fi nevoiți să întoarcă anual câte 700 mii sau 1 miliard, asta însemnând ramursarea totală a 25 de miliarde şi nu 13 miliarde cât au fost furați.

„Aceștia vor fi nevoiți să întoarcă anual câte 700 mii sau 1 miliard de lei. În loc ca acești bani să meargă la pensii, la salarii, la agricultură, la dezvoltare, noi vom fi nevoiți ca în baza acestei legi să dăm acești bani la Banca Națională. Propunearea mea este să anulăm această lege și noi știm și soluții cum poate fi depășită această situație. Voi avea în zilele următoare o întrevedere cu Fondul Monetar Internațional, care a insistat să fie aprobată această lege, și le voi aduce și lor argumente pentru a încerca să găsim o soluție în această situație și cred că este posibil de găsit", a menționat șeful statului.

Amintim că președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a semnat miercuri prima inițiativă legislativă prin care se cere anularea obligației cetăţenilor de a rambursa miliardele furate din sectorul bancar.

În aceeaşi zi, Andrian Candu, a declarat pentru Deschide.MD că iniţiativa respectivă este o gafă juridică. Totuşi, speakerul spune că acest proiect va trece toată procedura parlamentară, documentul fiind deja trimis comisiilor pentru examinare.

Şi  premierul Pavel Filip a criticat inițiativa președintelui Igor Dodon de a cere Parlamentului să abroge legea care se referă la datoria de stat în urma „furtului miliardulu”, menționând că este una populistă și că noul șef al statului „intră în funcție cu stângul”

Înainte de a începe ședința de miercuri a Cabinetului de Miniștri, premierul Filip a declarat că dacă Guvernul și Parlamentul nu ar fi făcut acest lucru, atunci Republica Moldova ar fi pierdut multe finanțări externe.   

Cât ţine de fracţiunile parlamentare, opoziţia salută acest proiect chiar dacă unii îşi atribuie ideea, în timp ce partidele de la Guvernare o consideră populistă şi fără şanse de a acumula un număr suficient de voturi. 

Detalii: Inițiativa lui Dodon privind „miliardul” - criticată de majoritate și „salutată” de opoziție